Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Den mörka sidan av Google Glass

Onekligen kommer Google Glass att bli revolutionerande när de släpps till oss konsumenter. Den omedelbara möjligheten som de nya glasögonen ger genom att dela med sig av allt det som händer i din vardag i form av bilder, filmer och ljud är enastående.

Men när de första filmerna kommer från rånet, från överfallet, från misshandeln, från fylleslaget, från övergreppet, från gängvåldtäkten, när den som bär glasögonen inte är ute i goda ärenden, då kommer vi att återigen få ta upp debatten om integritet och kränkande handlingar. 

Men så här, när Google flashigt visar upp glada människor som blir filmade av glasögonen som folk bär på sig ser det ju sött och gulligt ut. Men det finns en annan sida. Och den kan bli mycket mörkare. Fast den syns inte här på filmen.

Etiketter:

2 kommentarer

 1. Jens

  Kollade på en väldigt intressant video som tog upp det idag av Gary Vaynerchuk. Han menade att genom att vi har internet och möjligheten att ladda upp videos så stoppar vi mycket av detta beetende. Läggs videos ut är det lättare att hitta de som begått brottet, osv. Men vi måste nog göra något för att skydda offren bättre, det är de som kommer ha det svårt.

  Men mycket av det du tog upp görs tyvärr redan med telefonerna. Det som skrämmer mig är folket som idag kollar på likande klipp på exempelvis via existenz.se och hur det påverkar dem.

  I Island vill man gått in ganska hårt för att få bort olämpligt material från internet, tror vi behöver någon likande funktion i Sverige också. Men det är svårt att få något som inte inkräktar på ens rättigheter.

  Islands artikeln:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2277769/Icelands-bid-ban-web-porn.html

  PS: Kan InfoTech gilla Umeå Student på Facebook, tror du?

 2. Mikael Hansson

  Och slutligen handlar det om människan bakom apparaten. Dvs det är inte mobiltelefonen eller Google Glass som behöver innebära missbruket, det är människan bakom som bestämmer om det är bruk eller missbruk.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.