Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Interaktiv tidslinje ett lyft för nyheter

Om du använder Facebook har du säkert sett hur du kan skanna av en persons uppdateringar genom att skrolla i den personens tidslinje. Det går till och med att söka bakåt i tiden långt före Facebook existerade, om personen på sitt konto uppdaterat med händelser som skett tidigare i livet.

För ett år sedan tog The Guardian över idén om interaktiva tidslinjer för att visa vad som har hänt under den arabiska våren och revolten i länder kring norra Afrika och Medelhavet. På bilden nedan ser du The Guardians interaktiva tidslinje The Path of Protest, just här har den stoppats vid tidpunkten för dödandet av Muammar Gaddafi, vilket gör att det går se vad vad som samtidigt hände i andra länder.

Genom tidslinjen är det också lätt att skrolla framåt eller bakåt för att följa händelserna i ett specifikt land. Egypten, Libyen, Syrien, Jordan, ja, hela 17 länder finns med på den interaktiva tidslinjen.

Nyheterna som utgör grunden för tidslinjen kommer alla från The Guardians egen rapportering. Intressant skulle självfallet vara om även andra nyhetskanaler speglades. Kanske Aljazeera, kanske en palestinsk nyhetsbyrå eller en israelisk. Det skulle då på tidslinjen gå att se hur samma händelse speglats på olika sätt i skilda kanaler.

Tänk att få en liknande interaktiv sammanfattning över Västerbotten. Där kommuner som Umeå, Skellefteå, Robertsfors, Nordmaling, Lycksele, Vilhelmina och alla de övriga 15 kommunerna fick var sin del i tidslinjen. Här i länet är vi naturligtvis inte i centrum för de internationella världshändelserna som arabiska våren. Men Västerbotten är vårt centrum, på samma sätt som Dalarna är centrum för andra, eller Småland, Gästrikland och Skåne, Hammarkullen, Rågsved och Södermalm är för andra.

Ett alternativ till att presentera nyheter geografiskt skulle kunna vara att samla dem på en interaktiv tidslinje utifrån personer. På så sätt skulle partiledare kunna följas, artister, idrottare eller andra man har intresse av att lyfta fram. Självfallet går det också att göra tidslinjer utifrån olika tema som nyheter om arbetsmarknad, genus, barn, trafikolyckor, gruvindustrin samla dem, aggregera, och lyfta fram dem.

Interaktiva tidslinjer som summerar nyhetsflödet skulle kunna ge sammanhang, återblick, perspektiv på våra liv var vi än bor i Sverige.

Så skulle den nya digitala tekniken kunna förenas med gammal hederlig journalistik för att åskådliggöra händelser och skeenden, såväl lokalt som på ett nationellt eller internationellt plan.

Vill du ha fler exempel på interaktiva presentationer från The Guardian kan du se här vad deras interaktionsdesigner Garry Blight åstadkommit.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.