Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Kan internet slå ut glasmästarna?

”Tänk om alla fönster i världen var uppkopplade. Vad skulle det innebära för dig, för mig, för affärslivet, för samhället?” Frågan ställs av Jan Hederén, strategy manager på Ericsson, när han berättar om Ericssons tester med att sätta genomskinliga antenner på fönsterglas och på så sätt få glasrutan uppkopplad mot internet. Dom kallar det Window of Opportunity.

Jan Hederén talar om Internet of Things, när sakerna runt omkring oss blir uppkopplade mot nätet och därigenom öppnar upp för helt nya möjligheter till kommunikation. Han ser framför sig hur glaset ska kunna producera el med hjälp av solljuset, och hur displayer och ikoner ska kunna synas på rutan och ge oss information.

Han berättar om hur fönsterrutorna kan börja tala med andra prylar. Om solen gassar för mycket skulle glasrutan kunna känna av det och skicka en signal till persiennerna eller markiserna som då automatiskt fälls ner.

Eller om en ruta går sönder skickar den automatiskt ett larm, kanske till din mobil, kanske till ett vaktbolag.

Fönsterrutor finns överallt omkring oss, fortsätter Jan Hederén.

”Det här är inte slutet på historien. Det är bara början”, säger Jan Hederén och tittar vänligt och tryggt in i kameran som för att ta oss alla med på den resa som Ericsson vill ta oss med på.

Denna vecka pågår Mobile World Congress 2013 i Barcelona. Det är världens största konferens om mobil teknik och mobilt liv. Under konferensen kommer Ericsson visa vad Window of Opportunity kan innebära.

Den framtidsbild som Jan Hederén målar upp är spännande och inte alls omöjlig. Och får Ericsson till tekniken så kommer att innebära stora förändringar för många yrkesgrupper.

Själv tänker jag på glasmästarna. Jag gör en sökning på Eniro och hittar 16 glasmästerier i Umeå, i Skellefteå elva och i Lycksele och Vilhelmina två vardera. I hela landet finns det enligt Eniro 1 423 glasmästerier.

Det som händer just nu i Barcelona på Mobile World Congress 2013 kan påverka deras bransch i grunden. Får Ericsson tekniken att fungera så kommer det inte att räcka med att kunna skära till glasrutor med glasskärare och kitta in dem i fönsterkarmen. När fönsterrutorna blir uppkopplade mot internet kommer glasmästarna att tvingas lära sig nytt. Redan har yrket delvis förändrats i takt med att stora glasfasader och metallkarmar blivit vanligare. Men fortfarande har det kvar sitt drag av hantverk.

Men med de nya fönsterrutorna kommer många glasmästerier att ställas inför stora utmaningar. De anställda måste lära sig hantera antenner. Klara uppkopplingen mot nätet. Veta vad som ska bytas ut om markiserna och persiennerna inte automatiskt ändrar läge.

Förmodligen kommer några glasmästerier inte att klara omställningen. Kanske kommer it-tekniker att anställas av de större glasmästerifirmorna.

Ett vet vi i vart fall. Det som händer på Mobile World Congress 2013 påverkar företag också i Umeå, Skellefteå, Lycksele och Vilhelmina.
 

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.