Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Webbkameran i äldres sovrum

Istället för hemtjänst – webbkameror. Det är ett förslag som lagts fram i Lycksele för att spara pengar inom kommunen. Med webbkameror i sovrummet hos äldre är tanken att hemtjänsten på distans ska kunna följa om de äldre sover lugnt i sina sängar eller är uppe och vandrar, rapporterar Västerbottensnytt (130304).

När Västerbottensnytt intervjuar äldre i Lycksele är många tveksamma. Hellre vill man då ha personal som kommer på besök under natten.

Men även om tveksamma röster hörs planerar fler kommuner i Sverige för en liknande teknik. Några har redan inlett försök för här finns pengar att spara, menar flera.

– Skulle tio procent av dem som i dag har hemtjänst utnyttja tillgänglig teknologi skulle vi spara fyra miljoner per år, säger Mikael Kahlin, socialnämndens ordförande i Laholm till Hallandsposten (130301).

– Vi tror på den här teknikutvecklingen. Det blir svårt att stå vid sidan av detta, eftersom det är så pass smart, fortsätter han.

Men i Göteborg, där man redan provat webbkameror i äldres hem, hörs positiva tongångar, enligt Göteborgs-Posten (120812).

– Det är bättre med en kamera än att det kommer in folk och stör när jag sover, säger 93-åriga Kerstin Häggström till GP. Hon har en kamera monterad i sovrummet ovanför gardinstången och det gör inget, menar hon.

Webbkameror i sovrummet hos äldre är en del av den stora förändring vi står inför med ny teknik. Google Glass och lifelogging-kameran Memoto är två andra exempel på hur vår uppfattning om det fysiska rummet redan har börjat förändras. Ingången till det fysiska rummet, som exempelvis ett sovrum med fyra fasta väggar, är inte längre bara den konkreta dörren. Ingången kan också vara digital via en kamera.

Både Google Glass och Memoto kommer att kunna användas för att dokumentera sådant som händer i fysiska rum och göra det tillgängligt för andra via internet. Memoto är en mycket liten kamera som kan fästas i skjortslaget varifrån den tar en ny bild var trettionde sekund. Det sker automatiskt utan att den som bär kameran behöver trycka på en knapp.

Google Glass har kameran i glasögonbågen och kan på samma sätt bli en live-sänd överföring till människor som inte är i samma fysiska rum.

Det fysiska och det virtuella blir på så sätt en och samma del av världen. När Ingemar Johansson besegrade Floyd Patterson 1959 och blev världsmästare i boxning lyssnade över tre miljoner svenskar direkt på matchreferatet (enligt Wikipedia). Det fysiska rummet var inte längre begränsat när svenska lyssnare via radioapparaterna kunde följa matchen.

Idag är det inga konstigheter med sådana steg utöver det fysiska rummet och i dag sker det med långt mer avancerad teknik än ett radioreferat. Ett exempel är Vasaloppet där den som vill kan följa sändningen inte bara via radio och tv utan också via webben med särskilda kameror från olika platser utefter loppet. Ett exempel är den kamera som följde reportern Rickard Olsson under hans färd från start till mål,
Ett annat är den webbkamera som under hela dagen visade folkets målgång i Mora.

Men också enskilda löpare kunde följas under hela Vasaloppet med hjälp av deras tidtagningschip. Och dessa chip gör det även möjligt för familj och vänner att skicka hälsningar som syns på stora bildskärmar när åkarna passerar eftersom åkarens chip registreras och sammanförs med den hälsning som skickats in.

De fysiska avstånden bryts ner. Det fysiska rummet är inte längre begränsat av sina väggar. Den digitala tekniken öppnar upp för en helt ny världsbild, för ett nytt sätt att uppfatta världen.

Vi är inte längre bara HÄR. Vi är också DÄR, på samma gång.

Det är i detta perspektiv som vi ska se webbkamerorna i de äldres sovrum. De är ett uttryck för en samhällsförändring samtidigt som de är ett tecken på den nya världsbild som vi allt mer börjar anamma. En världsbild där HÄR också kan vara DÄR. Och DÄR också är HÄR.
 

Etiketter:

En kommentar

  1. Britta Johansson

    Man kan bli lite rädd över den här utvecklingen och boken 1984 kunde lika gärna ha varit skiven i nutid. Hoppas i alla fall att vi inte kommer att glömma bort människan för kronor och ören.

    Intressant blogg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.