Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Barn blir regeringens it-experter

Idag skriver Ny Teknik om Digitaliseringskommissionens expertgrupp där jag är med. Vi är tolv deltagare i denna grupp vars uppdrag är, håll i dig nu, "Gör Sverige bäst i världen"!

Digitaliseringskommissionen ska följa och vara en aktiv pådrivare bakom regeringens it-politik. Den har en stor och bred uppgift och målet är att tydligt: Sverige ska bli bäst i världen på att ta till vara digitaliseringens möjligheter (låt mig återkomma i ett senare inlägg om vad digitalisering kan betyda). Det är inför detta arbete som expertgruppen nu också tillsatts av regeringen. 

Men vad som är nog så intressant är att expertgruppen Lilla kommissionen också kommer att tillsätts. Den kommer att bestå av barn från lågstadiet till gymnasiet och, liksom den expertgrupp jag är med i, vara ett bollplank till Digitaliseringskommissionen.

Förhoppningen är att barnen ska kunna ge perspektiv som vi vuxna inte ser. Med sina erfarenheter från vardagen i skolan och även allmänt om hur deras liv förändras i takt med digitaliseringen kan de i förlängningen ge liv och glöd åt regeringens it-politik.

Det gillar jag! Och jag hoppas att de unga rösterna verkligen kommer att kunna fångas upp på ett klokt sätt av oss vuxna som finns med i arbetet. För Digitaliseringskommissionen blir det en utmaning. För en sak är att säga att man vill lyssna på barnens röster. En annan att verkligen klara av att göra det. På allvar. Men ansatsen är god och det är självfallet ett första viktigt steg att ta.

Bild finns ännu inte på Lilla kommissionen eftersom den inte är utsedd. Men här nedan finns vi andra.

Digitaliseringskommissionen: Från vänster högst upp: Anne-Marie Eklund-Löwinder, Jan Hylén, Cecilia Marlow, Daniel Westman, Kristina Alexandersson, Mikael Hansson, Johanna Berg, Niklas Derouche, Jenny Birkestad, Jan Gulliksen, ordförande i kommissionen, Sofia Svanteson och Per Mosseby. Foto: Anders Eklund
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.