Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Först vit rök, sedan twitter

Först vit rök och sedan ett meddelande på Twitter. När den nye påven valts på onsdag kväll kan det följas på det traditionella sättet genom att vit rök släpps ut genom en skorsten i Vatikanen. Men i dessa digitala tider kommunicerar katlska kyrkan också via de nya kanalerna.

Så bara någon halvtimme efter valet kommer den första twitteruppdateringen på påvens twitterkonto @pontifex. Med versaler utropas "HABEMUS PAPAM FRANCISCUM", vilket ungefär kan översättas med "Vi har påven Francis".

Enligt NBC News retweetades påvens meddelande 25 000 gånger inom tio minuter. Inte så underligt kanske, eftersom påvens konto följs av över 1,6 miljoner.

Påvens twitterkonto startade i december 2012 så det är förvisso en ny företeelse att påven ger sig ut på Twitter. Då var det den förre påven, Benedictus XVI, som stod för uppdateringarna (eller kanske hans stab, han var ju lite krasslig på slutet så möjligen fick han hjälp).

Nu tar den nye påven, Francis 1, vid med att också han sprida sitt budskap via Twitter. För övrigt rensades alla inlägg bort från kontot i och med att den förre påven abdikerade. Så den nya har nu ett blankt blad att börja fylla.

Och 1,6 miljoner väntar på att få följa honom.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.