Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Umeås snabba bredband imponerar

Det är imponerande av Umeå. År efter år ligger staden i täten vad gäller utbyggnad av bredband och infrastruktur för internet, inte bara i Sverige utan faktiskt i hela världen.

Under veckan som gick fick vi ännu ett besked om detta när UmeNet utsågs till Årets stadsnät av Svenska stadsnätsföreningen. ”Tack vare UmeNets väl utvecklade fibernät har i dag 95 procent av invånarna i kommunen tillgång till bredband och ett 80-tal byanät är anslutna”, säger stadsnätsföreningen i sitt utnämnande.

Utnämningen som Årets stadsnät kom bara någon månad efter att UmeNet hyllats som Årets operatör vid Telekomgalan. Det innebär att UmeNet både klarar av att bygga infrastrukturen och se till så att ett bra innehåll kan levereras genom fibernätet.

Men inte nog med det. UmeNet har också ett bredband som faktiskt är ett av västvärldens snabbaste. Vid en mätning 2011 av Akamai kom Umeå på en hedrande 15:e plats bland världens snabbaste städer, bara snäppet efter några supersnabba städer i Sydkorea och Japan.

Dessa framgångar ger förutsättningar för såväl kommun och Umeå universitet som företag att ligga i framkanten när det gäller digitaliseringens möjligheter. Infrastrukturen lägger inte hinder i vägen och det är ett viktigt konstaterande.

Men det är också viktigt att hela länet Västerbotten kan vara med i utbyggnaden av ett snabbt internet. Att Umeå ligger långt framme är bra och nödvändigt som en motor för regionen, men initiativen för att resten av regionen också får en snabb uppkoppling måste också fortsätta.
 

Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Donald

    Hej,

    En sidofråga kanske? Är det någon som vet hur det ser ut med en utbyggnad av fiber bredband i Sörmjöle? Är intresserad av området Brännhällan.

    /Donald

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.