Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Datorer och it het fråga för arbetslösa

Mitt viktigaste möte idag har varit med ett 40-tal personer som alla står utanför arbetsmarknaden. Deras vardag handlar om arbetsträning och stöd för att förbättra arbetsförmågan. Fas 3 och Fas 2 är för dem en verklighet som de själva lever i och inte bara något de hör om på nyheterna.

Ibland får de som grupp besök av någon föreläsare. Idag var det min tur och på programmet stod ett samtal om digitaliseringens möjligheter och utmaningar. Det kan verka som ett svårt ämne att ta upp men tvärtom så blev det ett ionspirernade och fascinerande möte fyllt av intensivt samtal, efrtertanke och även många skratt.

Digitaliseringen av vårt samhälle, våra jobb och vår vardag var en fråga som verkligen berörda och som de alla på något sätt hade erfarenhet av. Både positiva och negativa, skulle det visa sig.

Vi började med kön till hamburgerrestaurangen. Där man numera kan beställa sin hamburgare redan vid ingången i särskilda maskiner för att fortare få ut sitt skrovmål. Det ledde till en spännande diskussion om robotar som restaurangarbetare, om arbetstillfällen som hotas och företag som pressar budgeten med nya tekniklösningar. Högst relevanta frågor för den som står utan arbete och funderar på hur framtidens arbetsmarknad kommer att se ut.   

Vi fortsatte med barnen och jag berättade om mitt möte med ettåringar som redan börjat använda surfplattor och smarta mobiler. Flera i gruppen var föräldrar och hade egna erfarenheter av hur digitaliseringen tränger in i familjelivet med nya utmaningar för barn och föräldrar. Någon undrade om han skulle köpa en surfplatta till sin treåring eller vänta? Andra ställde frågor om surfplattan som barnvakt eller en möjlighet till kreativt skapande, eller både och?

Det hela ledde till en debatt om pappersboken och vikten av att läsa och om det är rätt av skolor ersätta skolböcker med surfplattor.

Vi talade om 3D-skrivare, om e-handel och om de val som vi alla står inför när ny teknik strömmar in i våra liv.  

Vi hann inte beta av allt jag tänkt mig. Samtalet mellan de 40 i gruppen blev så intensivt och fyllt av livserfarenhet att tiden bara rann iväg.

Så här efteråt önskar jag att jag hade haft med mig alla de föertagare och entreprenörer jag i mitt övriga liv arbetar tillsammans med. De som utvecklar apparna, de som designar gränssnitten, de som tar fram de nya digitala tjänsterna och produkterna. De 40 långtidsarbetslösa jag mötte idag bär med sig många erfarenheter som är viktiga att lyssna till när vi talar om digitaliseringens möjligheter.

Själv blev jag både inspirerad och glad av vårt samtal idag. Deras tankar och argument bär jag med mig fortsättningsvis.

Föreläsningen anordnades av GF Chansen som är ett gemenskapsföretag med det allmännyttiga syftet att integrera personer som har svårt att få jobb på arbetsmarknaden.
 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.