Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Hela världen är mina kurskamrater

Som jag skrivit i ett tidigare blogginlägg har jag anmält mig till en kurs i människa dator-interaktion via sajten Coursera. Kursen ges av Stanford University och är öppen för vem som helst i hela världen. Videoföreläsningar och interaktiva övningar är grunden för denna online-kurs som säkerligen kommer att följas av tusentals människor.

Idag har kursen öppnat och vi sitter alltså på våra egna hemorter runt om i världen och följer undervisningen, men kan om vi vill också koppla upp oss via Google Hangout när vi ser på de inspelade videoföreläsningarna. Det innebär att den som vill kan via videokonferens delta tillsammans med många andra kring föreläsningarna och kursledarna skriver på kurssajten att de hoppas att många av oss kommer att ta tillfället i akt att på detta sätt live kunna diskutera vad vi ser.

Vilka är vi då som är med på kursen? Vi kommer från hela världen och några har redan börjat presentera sig i kursens diskussionsforum. Här finns Mahdi, gruvingenjör från Iran, som berättar att han är med för fjärde gången på en Coursera-kurs. Trepachko, finansanalytiker från Minsk i Vitryssland, Thanasis från Aten som är informatik- och telekomutbildad, Jordi, webbutvecklare från Spanien, Conni från New Mexico, USA, som är sjukvårdsinformatiker, och Jonhson, interaktionsdesigner från Indonesien, är några andra som också tar tillfället i akt att presentera sig.

Det är alltså dessa och många andra som nu är mina kurskamrater. Nu gäller det bara för mig att pricka in i kurskalendern när jag jag kan delta via Google hangout och se om det är andra som kan vid samma tidpunkt. Ett experiment som är oerhört spännande att följa.

Är det då bara online som gäler? Nejdå, kursledaren Scott Klemmer från Stanford University erbjuder alla studenter som kan att träffa honom i Philadelphia den 5 april, närmare bestämt på Starbucks, 3421 Chestnut St. Låter kul men med tanke på att vi kommer att vara många som anmält oss till denna online kurs så hoppas jag att Starbucks i Philadelphia laddat upp med extra stolar.

Den som eventuellt har långt till Philadelphia kan istället sikta på Paris den 29 april då Scott kommer att befinna sig där. Han lovar att återkomma med mer information om vilken lokal eller kafé han kommer att sitta på då, och det blir ju ett gyllene tillfälle för oss européer som är med på kursen.

Nu tror jag dock inte att det blir så många som dyker upp. Vi som läser på distans via Courseras kurser är förvisso många men av tidigare kurser har jag förstått att de flesta nöjer sig med att följa föreläsningarna via datorn. Och när vi nu har Google Hangout också som komplement till kursen så är detta säkerligen tillräckligt för de flesta.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.