Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Umeå stärks med domändriven design

Umeås utvecklare vill ligga i framkant av utveckling kring internet. Det märks när redan mer än 80 it-utveckalre och it-arkitekter anmält sig till Infotech Umeås halvdags föreläsning med Vaughn Vernon, internationellt erkänd utvecklare på Sverigebesök.

Vaughn Vernons specialområde kallas domändriven design och är ett arbetssätt som vill ge enkla modeller för att programmerare och beställare av exempelvis en webb ska hitta ett gemensamt språk och begrepp som tydligt kan kopplas till den domän, det område, som beställaren vill koppla arbetet till.

Domändriven design syftar till överbrygga språkförbistring mellan beställaren som äger domänen, den verksamhet som koden skrivs för, och den som ska programmera. I stället för att plocka upp engelska ord från databasterminologi kan man försöka hitta svenska ord som direkt kopplar till beställarens verksamhet. Genom olika modeller kan arbetet sedan gå snabbare med att skapa en fungerande mjukvara som svarar mot beställarens önskemål.

Glasklart, eller hur? Ja, i vart fall är det målet. Utveckling av program och webb ska vara klar och enkel, lätt att förstå och begripa.

Det är detta som de över 80 utvecklarna nu ser fram mot när Vaughn Vernon kommer till Umeå. Ett viktigt besök som innebär att Umeås kvalitet inom utveckling av it-tjänster och webbapplikationer kommer att bli större.

Att på detta sätt öppna Umeå för influenser från absoluta världstoppen inom olika områden är något som vi alla måste slå vakt om.
 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.