Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Snart gapar plånboken tom

När jag var barn kom pappa hem varje lördag eftermiddag med ett litet vitt kuvert med sedlar och mynt i. Det var löningen han fick som snickare. Varje vecka gick han in till ägaren av snickeriet och kvitterade ut lönen för veckans möda.

Det var en annan tid, det var ett annat samhälle.

Då talade man om att vända på en femöring och alla förstod att det innebar att man tvärvände på en liten liten yta. Det är ett gammalt talesätt som snart är på väg ut på samma sätt som pappas vita lönekuvert inte längre existerar på något snickeri idag.

Snart kommer andra talesätt också att vara undanstoppade i historiens gömmor. Kronan som fotbollsdomaren singlar med för att avgöra vilken sida av planen som lagen ska börja på kommer även den att en dag vara helt borta ur våra plånböcker. Att tala om att singla krona eller klave blir då ett talestätt som sakta sipprar iväg från folks medvetande.

Ja, förresten så kommer plånboken också att försvinna, åtminstone den som är i skinn och stoppas ner i innerfickan eller väskan.

För nu kommer den virtuella valutan. De senaste dagarnas upphaussade tal om nya virtuella valutan Bitcoin är ytterligare ett tecken på den omställning vi är på väg in i när vi digitaliserar mynt och sedlar. Facebook-tvillingarna Cameron och Tyler Winklevoss, som legat i fejd med Facebooks grundare Mark Zuckerberg om rätten till Facebook, har i New York Times avslöjat att de nu satsar på Bitcoin och redan har en förmögenhet om 70 miljoner kronor i den nya virtuella valutan.

Fast deras förmögenhet rusar upp och ner eftersom Bitcoins värde är mycket osäkert och pendlar mellan toppnoteringar och bottenrekord. I januari 2013 handlades Bitcoin för 15 dollar per Bitcoin. Efter det har intresset stigit mycket kraftigt och bara senaste veckan har den nya valutan värderats allt från 260 dollar per Bitcoin till lägst 130 dollar, just den hissfärden tog bara sex timmar.

Nu är den nya valutan Bitcoin inte några vardaglig handelsvara. Den går bara att köpa och sälja på ett begränsat antal sajter och spel på nätet. Ändå drar valutan till sig blickarna och intresset. Det beror självfallet på att vi står inför ett skifte där mynt och sedlar inte längre är intressanta som betalningsmedel.

Men än mer för att de traditionella valutorna som dollar, pund, euro och yen är knutna till länder och centralbanker. Med de senaste årens internationella finanskriser där de traditionella systemen skakats u grunden ökar intresset för att finna nya vägar för valutor, och då kommer Bitcoin som ett brev på posten (ja, om nu brev på posten kommer fortfarande, men det får vi ta i ett annat blogginlägg).

Om Bitcoin kommer att överleva är för tidigt att säga. Det vi ser just nu kan mycket väl vara en bubbla. Men att vi är på väg in i ett skifte där Riksbanken inte längre kommer att ge ut mynt och sedlar är, vill jag hävda, ofrånkomligt. Vi är på väg mot en handel med enbart virtuella pengar.

Kanske är du där redan. Betalkort och kreditkort har redan tagit över i många människors vardagsbestyr i affärerna. Nästa steg blir att plånboken flyttar in i din mobil. Lösningar som iZettle, WyWallet och Swish knackar redan på dörren, förvisso med blandad framgång. Men vi är där och de första börjar redan testa att använda systemen. Att gå tillbaka till mynt och sedlar finns inte.

Nu gäller att hantera den nya situationen på ett klokt sätt. När ny teknik införs är det ofrånkomligt att några rusar iväg på förhand och testar vilt de nya tjänsterna. Andra tvekar, står kvar och håller i det man vant sig vid, kanske sedan barnsben. Risken är då att vi får grupper som blir utanför, som inte får samma möjligheter och som därför upplever otrygghet och rädsla inför det nya.

Vi har redan sett det när bankerna för några sedan slutade ta emot kontanter. Inte minst äldre har hamnat i en situation där deras kunskaper och färdigheter kring att betala för sig inte längre passar i samhället. Men mycket lite gjordes för att hjälpa dem in i det nya. Det är en skam för samhället att överge en hel generation på det sätt som skedde.

Nu står vi inför nästa teknikskifte där Bitcoin eller andra virtuella valutor tar vid. Återigen riskerar vi att få stora grupper som inte hinner med i omställning, som är främmande inför ord som virtuell och digital.

Vi talar ofta om att Sverige ska vara en föregångare när det handlar om digitaliseringens möjligheter. Vi ska inte lämna folk kvar på perrongen, tvärtom måste vi anstränga oss för att teknikskiften ska skapa nya möjligheter för alla, inte bara för de som vågar ta för sig av det nya.

Den inrättade Digitaliseringskommissionen som är knuten till Näringsdepartementet och it-minister Anna-Karin Hatts politiska område är en av de instanser som har en viktig uppgift i detta. Men banker och finansiella institut måste också ta ansvar för att se till de som ännu lever kvar med en fot i det samhälle där lönen räcktes över med handslag och ett vitt kuvert en lördageftermiddag.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.