Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Kalla faktas viktiga debatt om fjärrstyrd teknik

Drönare som dödar barn medan soldaten som fyrar av missilerna sitter i skyddad omgivning på 1000 mils avstånd i en militärförläggning i USA. Söndagskvällens inslag i Kalla fakta om fjärrstyrda drönare och modern krigföring av Umeåreportern Jan Axelsson är omskakande, bara av det som redan visats i förväg i bland annat Nyhetsmorgon.

Kalla faktas inslag är en viktig rapportering som kan bidra till en fortsatt diskussion om moral och etik bakom de nya tekniklösningar som i snabb takt utvecklas. Det är en diskussion som vi ständigt måste hålla levande, nu och i framtiden. Vi står inför enorma skiften i möjliga tekniksprång där militär användning av drönarna är ett slående exempel.

Men det är viktigt att se att det inte nödvändigtvis är tekniken för fjärrstyrning som är boven i dramat. För fjärrstyrning är något som vi ser i snart sagt alla branscher. Här i norr ser vi ett flertal företag som bygger sin verksamhet på fjärrstyrning.

LKAB har länge först utveckla system för att fjärrstyra lastfordon vid gruvbrytning, vid Umeå universitet pågår forskning kring fjärrstyrning av förarlösa skotare i skogsbruket, it-företaget upKeeper använder en form av fjärrstyrning för att uppdatera och hantera över 100 000 datorer ute på företag och myndigheter runt om i Sverige, och i Skellefteå har biomedicinanalytiker lång vana av att koppla upp sig mot en fjärrstyrd robotarm på sjukstugan i Storuman för att på distans kunna göra ultraljudsundersökningar. Med kamera kan vårdpersonalen i Skellefteå styra robotarmen så att rätt bilder tas.

Alla dessa exempel på fjärrstyrning kan vara med och utveckla företag och även ge bättre vård, som kan vara med och skapa ett gott samhälle.

Samtidigt ser vi en annan sida av tekniken i Kalla fakta hur liknande, fast mer avancerad, fjärrstyrning blir en del av joystick-krigets nya opersonlighet.

Utmaningen inför de nya tekniksprången handlar om att avgöra på vilket sätt och i vilka sammanhang teknik kan användas. Kalla faktas inslag sätter fingret på en öm punkt och visar på nödvändigheten av att diskutera teknikens nya tillämpningar.

Det här är en diskussion som kommer att vara nödvändig att föra, inte bara idag, utan också under de kommande åren. För nya teknikplattformar, inte minst inom bio-området, väntar runt hörnet. Fler samtal och debatter om teknikens användning är därför en nödvändighet.
 

UPPDATERAT
Och hur förhåller vi oss till att den vapenutveckling som sker idag i nästa steg blir en del av andra industriers utveckling? Blundar vi och säger att det är ofrånkomligt?

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.