Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Twittra fram aktiemiljonen

Googla dig fram till en första aktiemiljon. Twittra hem en tryggad framtid på börsen. Låter det lockande? I vart fall har under senaste tid olika metoder testats nu för att kunna analysera börsrörelser utifrån vad som skrivs på nätet och i sociala medier.

Sajten CNBC hävdar att forskare som analyserat vad som skrivs på internet kunnat se hur vissa ord återkommer i samband med börsrörelser. Men metoden är inte enkel, enligt CNBC sattes en fond upp som utifrån vad som skrivs på Twitter om aktiehandel fick stänga efter bara någon månad.

I Umeå har också ett liknande test genomförts. I sitt examensarbete från Datavetenskap vid Umeå universitet prövade Mattias Lidman att granska vad som händer när en aktie omnämns med positiva värdeord. Han kunde se samband med att aktien då var på väg att stiga. På samma sätt förutsäger negativa omdömen att aktien håller på att sjunka, konstaterade Mattias Lidman.

Men det var inte bara aktiehandeln som skulle kunna förutses på detta sätt. Mattias Lidman testade även att följa twittrandet runt Idol-tävlingen som rullar till och från på TV och fann att det skulle kunna gå att utifrån twitterflöden om olika artister kunna lista sig fram till vem som får flest röster av publiken.

Alla dessa försök handlar om det som kallas big data, att kunna fånga upp informationsflöden på internet, analysera och granska dem för att skapa kunskap och ge underlag till nya beslut.

I mindre format skulle det kunna användas exempelvis i Umeå kommun när öppna data från kommunen släpps fritt för analys. Det pågår redan sådana försök och kommunen har bjudit in företag att vara med och bygga nya tjänster på dessa data.

Så finns exempelvis data om radonundersökningar i kommunen, data från inspektioner av restaurangmiljöer, busshållplatser och man testar även med att lägga ut data om kommunens budget.

Inom journalistiken pågår också försök med att analysera datakällor för att finna samband och dolda strukturer som kan vara intressant för en journalist att lyfta fram, ibland kallas detta till och med för datajournalistik.

Vi kommer i framtiden att få se många fler exempel på hur analys av big data kommer in i olika verksamheter. Kanske skulle det exempelvis vara möjligt att spåra smittspridning genom vad som skrivs på internet.
Läs även mer om big data och bättre väder.
(Uppdaterat 130513)

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.