Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Fler datacenter till Norra Sverige

I veckan invigdes Facebooks nya enorma serverhall i Luleå och lovorden i Norrbotten är många. Till och med Greenpeace som, enligt Svenska Dagbladet idag lördag 15 juni, varit tveksamma till energiförbrukningen i Facebooks serverhallar är enligt SVD försiktiga med sin kritik. Martina Krüger, organisationens klimat­ och energiansvariga, säger till SVD:

"Vi är ju glada att Facebook har tagit ett steg från kolkraften, som deras andra hallar i USA till stor del hittills drivits av. Nu har företaget valt att etablera sig på en plats där det finns tillgång till förnybar energi som vattenkraft. Det är bra, för vi har haft en lång kampanj för att försöka få dem att se över sin energiförbrukning och se varifrån energin kommer."

Samtidigt meddelar SVD att Google köper in sig i en jättevindkraftpark mellan Övertorneå och Pajala som enligt uppgift kommer att ge Google förnybar el i tio år fram till sitt nya datacenter i södra Finland.

Också Atea lokalt i Umeå har framhållit energifrågorna som mycket viktiga när det handlar om lokalisering av nya stora energislukande datacenter. Tidigare i år invigdes Ateas största datacenter i Sverige i Umeå, inte alls i samma enroma storleksklass som Facebook och Google, men ändå i stort behov av att se över energiåtgången. Ett av skälen till att Umeå fick Ateas datacenter har därför angetts vara att klimatet håller låg temperatur i norra Sverige.

Dessa tre exempel är förmodligen inte de sista vi kommer att få läsa om. Energifrågorna kommer också framöver att vara mycket viktiga för stora serverhallar och datacenter. Eftersom norra Sverige har ett bra klimat för kylning och även en stark infrastuktur för såväl internet som energileverans så kommer fler stora bolag att blicka upp mot Västerbotten och Norrbotten för placering av sina servrar.

Bilindustrin upptäckte för flera år sedan norra Sveriges möjligheter för test av nya bilar. Nu är det dataleverantörerna som börjar stå på kö.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.