Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Klassikernas digitala återkomst

Mer klassikerläsning i skolan, lyder förslaget från kristdemokraterna när årets upplaga av Almedalen sparkar igång. Först ut av partierna under veckan i Almedalen är Kristdemokraterna med partiledaren Göran Hägglunds tal ikväll söndag. Men redan under morgonen är han igång med en debattartikel i Svenska Dagbladet där han för fram partiets önskan om att skolan ska ge rum för fler lärarledda timmar med kassikerläsning.

”Jag är övertygad om att många i vårt land är lika oroliga som jag för att läsandets status sjunker”, skriver Göran Hägglund.

Att läsning är viktigt för en människas utveckling, är vi många som instämmer i. Därför är kristdemokraternas förslag värt att stanna upp inför. Kan vi få fler unga att tränga in i skönlitteraturens värld så är det ett viktigt framsteg.

Frågan vi samtidigt måste ställa oss är om läsplattor, surfplattor och smarta telefoner kan vara en bidragande del i en sådan ökande klassikerläsningen. Utbudet av digitala böcker växer konstant och så gör även tillgängligheten till de digitala enheterna. Därför måste vi i diskussionen om läsandet också fundera över i vilken form som texterna ska nå läsarna.

Digitaliseringskommissions webb refereras några tankar från ett forum om it i skolan den 30 januari 2013. Olle Findahl, professor i medie- och kommunikationsvetenskap, betonade då att nästan alla barn är digitala i Sverige idag, det vill säga de använder sig av digitala kanaler och enheter. Men det finns en klyfta mellan de som ”analfabetiskt digitala” och de som tar steget och blir litterärt digitala.

Att vara analfabetiskt digital är att ha koll på filmklipp, bilder och surfa runt kring nöjen och underhållning. Men ett djupare förhållningssätt till det digitala innebär att också ta till sig ett större mått av kritiskt tänkande, läsning av längre texter, att skapa själv, påpekade Olle Findahl.

När nu kristdemokraterna i Almedalen slår ett slag för klassikerläsningen bör vi i det sammanhanget inte stirra oss blinda på pappersboken. Diskussionen om klassiker måste föras tillsammans med en diskussion om it i skolan och hur läsplattor, surfplattor och smarta telefoner kan bli ett fönster in mot skönlitteraturens och klassikernas värld. Det behöver inte vara en motsättning, i stället bör vi se möjligheterna i det digitala för att stötta klassikernas återkomst.

Att kunna ta till sig digitala texter är en nödvändighet i dagens samhälle. När nu skönlitteraturens klassiker görs tillgängliga digitalt bör det också gälla dessa klassiker.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.