Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Twitterklänningar och 3D-skrivare

En Twitterklänning som visar vad som skrivs på Twitter. 3D-skrivare som tillverkar små avbilder av svenska partiledares huvuden. Vid sidan av de stora partiledartalen är detta två av snackisarna när årets Almedalen drar igång. Politikerveckan i Almedalen, Visby, är självfallet främst en samlingsplats kring riksdagspartiernas ledare och funktionärer, men vid sidan om deras tal tar mängder av organisationer chansen att föra fram sina frågor på olika sätt.

Crossing Boarders, som startades i Umeå, och Almega är två exempel på sådana organisationer. Twitterklänningen visades upp, bland annat i SVT, av Crossing Boarders grundare Ida Östensson. På framstycket av klänning syns twitterinlägg från ungdomar och tanken med det, förklarar Ida Östensson, är att ge utrymme för andra än de ”äldre män och kvinnor” som enligt Ida är de som annars syns från Almedlaen.

Almega vill också skapa debatt under Almedalen med hjälp av ny teknik. Almega är en arbetsgivarorganisationen för mer än 10 000 medlemsföretag inom tjänstesektorn som med 3D-skrivarna vill visa på hur svensk produktion i framtiden kan komma att förändras i grunden. För att skapa lite extra snackis kring tekniken så skriver man under Almedalen ut partiledarnas huvuden i en 3D-skrivare.

En av de kanaler som uppmärksammar de båda organisationerna är webbTV-sändningen Godmorgon Almedalen som livesänder klockan 08.00 varje morgon. Idag var det Almega som fick utrymme, imorgon tisdag är Crossing Boarders som står på tur.

Förutom att det är kul snackisar med twitterklänningar och politkers huvuden i 3D-skrivare så döljer sig djup av förändring i dessa teknikinslag under Almedalen. Och det är teknik som inte bara kommer att vara intressant för tekniknördar utan även för de politiska partier som idag finns representerade på Almedalen.

Ja, inte bara intressant utan tvingande nödvändigt för partierna att ta upp. När textilier, kläder och andra vardagsmaterial framöver kommer att kunna fyllas med helt ny innebörd genom ny teknik ställs vi inför frågor som rör inte minst integritet. Det kanske mest omtalade exemplet är Google Glass där den nya kommunikationstekniken byggs in i glasögonbågarna. Twitterklänningen rör sig i samma område. Det är traditionella material och prylar som plötsligt börjar tala, som kan kommunicera, som får en ny användning.

Almegas förevisning av 3D-skrivare är på samma sätt en föraning om stora förändringar som är på gång. Nu är Almega ute efter att visa på hur produktion kan komma att förändras totalt i grunden i framtiden. I Godmorgon Almedalen hävdar en representant från Almega att vi kan ta hem produktion till Sverige på ett helt nytt sätt med dessa skrivare.

Det är i så fall något som kommer att bli föremål för politikernas insatser kring industriproduktion och arbetsliv.

Det är på detta sätt som Almedalen också är intressant. Här startas debatter som kan få stort genomslag inom de kommande åren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.