Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Filma direkt från rånet

Snabbt åker mobilen upp. Bilder och filmer tas. När ett tåg stannar i en tunnel, en buss krockar eller ett rån pågår finns nästan alltid någon i närheten som kan dokumentera vad som pågår. För nyhetsredaktioner har dagens smarta telefoner blivit en guldgruva att ösa ur när det handlar om direktrapportering från nyhetsplatser.

Är du på plats? Vet du mer? Har du bilder? Det är frågor och uppmaningar som de flesta stora nyhetsredaktioner lägger ut när något extraordinärt inträffat. Och de som är på plats är gärna med i rapporteringen för en telefonintervju eller för att skicka in en bild eller film till redaktionerna.

Aftonbladet är en av de redaktioner som ligger längst fram för att utveckla tjänster som gör det enklare för allmänheten att bidra med material. Tillsammans med Dohi Sweden från Umeå har man tagit fram en tekniklösning som gör det enkelt för den som har en smartphone att skicka upp filmer och bilder, direkt från platser där något är på gång.

Samspelet mellan redaktionen och läsarna sker från båda håll. Samtidigt som läsarna kan skicka in sina bilder och filmer kan redaktionen uppmana de som är på plats att bidra med vad de ser.

”Det riktigt unika med Tipsa! är att vi genom geo-styrning kan nå läsare som befinner sig på plats. Vi kan pusha ut uppdrag och efterlysningar till den som är i närheten av en nyhetshändelse så att man snabbt kan hjälpa oss med rapporteringen”, säger Lena Widman, redaktionell mobilchef på Aftonbladet i ett pressmeddelande.

Det här är en tekniklösning som gör det möjligt att göra läsare än mer delaktiga i nyhetsrapporteringen.

Samtidigt väcker tekniken nya frågor. Finns det risk för att allmänheten blir allt för närgången och kanske hindrar polisens och räddningstjänstens arbete? Kan risken öka för att allmänhet kommer till skada vi exempelvis ett rån om det blir allt mer vanligt att allt ska filmas? I den tipsfunktion som Aftonbladet har i sin app påpekar riskerna och skriver: ”Se till att du aldrig är i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv för några risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.”

Det här är frågor som blir allt mer viktiga att ta upp i skolan. Under många år har flera skolor varit med i projekt som ”Tidningen i skolan” där man studerat hur dagspressen arbetar med nyheter. När nu allmänheten och därmed också skolelever blir allt mer inblandade i rapporteringen från olika nyhetsplatser ökar behovet av kunskap om vad som kan hända vid en olycksplats och hur man ska agera som inblandad.

”Delaktigheten, en nära och ständig interaktion mellan mediehus och läsare, är redan avgörande och kommer att bli ett än större inslag i all medieproduktion i framtiden”, fortsätter Lena Widman.

Så frågorna kommer inte att bli mindra angelägna framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.