Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Umeå trendar

umeåtrenderNär nynazisterna demonstrerar på Rådhustorget i Umeå rusar hashtaggen Umeå upp på Twitter. Det kallas att trenda, när ett ord eller en händelse trendar på Twitter innebär det helt enkelt att många twittrar om företeelsen.

Men det innebär också att Twitterspammen skjuter fart. Som bilden här intill visar börjar plötsligt en mängd unga kvinnor twittra om Umeå när staden trendar på Twitter. Verona skriver: ”Haha. This will make myself chuckle”, och Fiona skriver ”Umeå Any person know if this particular does work”.

Men nu är det förstås inte Verona och Fiona som twittrar utan någon som vill sprida virus eller sälja något. För till varje Twitterinlägg från Verona, Fiona och de andra unga kvinnorna följer alltid en länk som förhoppningsvis ska locka till klick.

Att det är påhittade användare som skickar ut spammen är ganska enkelt att upptäcka. Dels är inläggen helt ovidkommande för vad de kommenterar, som i det här fallet demonstrationer i Umeå, dels är det ofta helt nyligen registrerade konton. Suzy har till exempel skrivit 95 inlägg inom loppet av en timme, men följer ingen och har ingen som följer henne. Det är istället ett automatiskt program som skapat kontot.

Twitter har själva uppmärksammat detta på en supportsida och beskriver här vad man kan göra åt dessa spam och hur man kan rapportera dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.