Miljardsatsning på strategiska innovationsområden
Sverige ska satsa stort för att bli världsledande inom ett flertal strategiska innovationsområden år 2020 och efter det. Det var budskapet när Mats Odell, ordförande i Riksdagens Näringsutskott inledde konferensen Sveriges framtidsområden som arrangerade i veckan av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.
Satsningen är omfattande, såväl i förväntningar på ny teknik och it-lösningar som ekonomiskt. I en första omgång har fem program valts ut som tillsammans avses få långsiktig finansiering på upp till 200 miljoner kronor per år av VINNOVA och Energimyndigheten. Näringslivet bidrar med minst lika mycket vilket gör att det totalt kan handla om i storleksordningen en halv miljard kronor årligen. Det intressanta är att flera aktörer från norra Sverige är mycket aktiva i denna satsning.
För företag, basindustrier, forskare och offentlig sektor i norr kan därför de kommande åren bli mycket intressanta med spännande nya samarbeten kring hur automation kan förbättra konkurrensmöjligheter för näringslivet, inte minst i ett globalt perspektiv.
Anders OE Johansson, ProcessIT Innovations, fick flera möjligheter under SIO-konferensen att berätta mer om det strategiska innovationsområdet Processindustriell IT och Automation.
När de fem första strategiska innovationsområden som utsetts fick kliva fram och presentera sina satsningar fanns exempelvis Anders OE Johansson från ProcessIT Innovations med. Johansson leder tillsammans med Per Levén, Umeå universitet, detta samverkanscentrum mellan Umeå universitet och Luleå tekniska universitet. ProcessIT har varit med och tagit fram den nationella agenda som ligger till grund för en större satsning på automation inom processindustrin, Processindustriell IT och Automation.
Där fanns även Pär Weihed som presenterade den stora satsning på gruvindustrin som nu ska leda till ytterligare ett av de strategiska innovationsområden som ska göra Sverige världsledande.
Strategiska innovationsområden är en del i regeringens forsknings- och innovationspolitik. Satsningen ska bidra till en kraftsamling där näringsliv, akademisk forskning och offentlig sektor samverkar för att stärka Sveriges konkurrenskraft och skapa förutsättningar för hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar. Ansvariga myndigheter är VINNOVA, Energimyndigheten och Formas.
Tanken är att näringslivet, offentlig sektor och akademi ska samverka för gemensamma prioriteringar av investeringar i forskning, utveckling och innovation och därigenom förstärka varandra.
Senaste kommentarerna