Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Berättelsen om dig själv

Företaget Memoto meddelar att man tvingats ändra sitt namn eftersom Memoto var för likt några andra varumärkens namn. Besvärligt, kan tyckas, men namnbytet kan vara en lyckträff för Memoto. Från nu heter företaget istället Narrative vilket öppnar för helt nya associationer.

Narrative, tidigare Memoto, har tagit fam en kamera som automatiskt tar en ny bild var trettionde sekund. Den lilla kameran fästs med ett enkelt clip på skjortuppslaget eller kavajen varifrån den diskret tar en bild varannan minut utn att användaren behöver pilla på den eller trycka på någon knapp. Allt sker automatiskt.

Memoto_Rendering_GroupLandsc_Large

Det har sagts mycket om denna kamera som tar så kallad lifelogging ett steg vidare, inte minst har frågor om integritet diskuterats eftersom de som råkar befinna sig framför kameran kanske inte inser att de blir fotograferade.

Men i detta inlägg låter vi den diskussionen vara och tittar istället på namnbytet. Det förra namnet Memoto förde tankarna främst till användaren själv. Kameran var en liten pryl för att memorera det som hänt under dagen, att minnas och spara episoder ur vardagslivet.

Med det nya namnet Narrative kan kameran ges en helt annan innebörd. Nu kan företaget istället trycka på att kameran tar bilder för att användaren ska kunna återberätta sitt liv för andra med stöd av bilderna. Vilket är en helt annan aktiv handling än att memorera för sin egen skull.

Det som var något tvingande för att undvika stämningar och domstolsbesök på grund av varumärkesintrång kan med det nya namnet ge en starkare start på företagets höst är man förts tänkte sig. I november kommer de första kamerorna att skeppas iväg från företaget och med det nya namnet Narrative finns en möjlighet att ge ett helt annat innehåll till kamerans funktion.

I det narrativa står berättelsen i centrum. En viktig del av det narrativa handlar om att återge ett antal händelseförlopp eller episoder ur livet. För företaget Narrative är därmed det nya namnet något som sträcker sig längre än det gamla Memoto, vilket kan ge en helt ny bild av den kamera som företaget vill sälja.

Sålunda ett intressant namnbyte, även om frågorna om integritet för den sakens skull inte försvinner. Men det är jum som sagt, en annan fråga.

Etiketter: , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.