Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Gartner om digital revolution

Vi står inför en revolution, hävdar analysföretaget Gartner. IT kommer inom de närmaste åren att totalt förändra företagens verksamhet men också enskildas vardagsliv, fortsätter Gartner. En ny digital industriell revolution. Digitala affärer. Smarta maskiner. Internet i alla prylar. Det är de fyra områden som kommer att påverka såväl företag som enskilda, enligt Gartner.

Det är i samband med den stora it-konferensen Gartner Symposium/ITxpo som Gartner släpper sin framtidsprognos. Gartner har ett stort antal anlytiker anställda över hela världen som noga följer utvecklingen inte minst inom it-området. Att göra prognoser är vanskligt, inte minst när det handlar om teknikfrågor, men Gartner har ett starkt rykte om att känna till marknadernas förutsättningar och förändringar. Här är några av deras förutsägelser.

Digital industriell revolution
3D-skrivare kommer att få sitt stora genombrott, hävdar Gartner, och menar att tillverkande företag kommer att tappa minst 100 miljarder dollar årligen på grund av att kopior av prylar, ibland illegalt, enkelt kommer att kunna skrivas ut i de nya 3D-skrivarna.

När de nya 3D-skrivarna inom en några år klarar av att skriva ut vävnad och kroppsliga organ kommer det också att leda fram till en debatt om vem som har rättighet att producera och lansera sådana produkter på marknaden.

Digitala affärer
Inom fabriker och tillverkningsindustri kommer en stor andel av nya innovationer och forskningsutveckling att finansieras av nya affärsmodeller som crowdsourcing, menar Gartner. Redan idag har användningen av crowdsourcing blivit vanlig för att starta finansiellt riskabla projekt. Detta kommer att öka i framtiden, inte minst på grund av att internet ger möjlighet att samla en stor mängd människor bakom nya projekt, menar Gartner.

Vi kommer också att få se hur konsumtion av produkter och tjänster blir allt mer beroende av att enskilda får möjlighet att med nya it-prylar samla in data om sig själv. Det här är data som många företag kommer att vara mycket intresserade av för att kunna rikta erbjudanden direkt anpassade till enskilda individer.

Men den ökade digitaliseringen kommer också att innebära ökad arbetslöshet vilket kan leda till krav på omfattande statliga stödreformer, menar Gartner.

Smarta maskiner
Gartner menar att vi kommer att få en ökad debatt om i vilken grad prylar och maskiner ska kunna ta beslut på egen hand vid extraordinära händelser. I sin rapport lyfter man fram automatiska smarta system i bilen som kan förutsäga olyckor och risker vid bilkörning. Men i vilken grad ska systemen själva få ta beslut, och i vilken grad ska föraren manuellt kunna ta över? Med den ökade intelligensen i prylar och maskiner kommer detta att bli en het fråga under de närmaste åren, enligt Gartners analytiker.

Datorerna kommer i högre grad att kunna lära sig själv.  En orsak till detta är den enorma mängd av data som finns tillgänglig via internet och som kan omvandlas av datorerna till ny kunskap. Datorernas förmåga till språkinlärning är ett sådant sområde som Gartner nämner.

Internet i alla prylar
Internet of Things är det fjärde stora område som Gartner ser som avgörande inför den närmaste framtiden. Bärbara små sensorer och datorer i prylar och kläder kommer att bli mycket vanliga. Under Gartners konferens hävdade exempelvis Daryl Plummer, en av Gartners analytiker, att vi med smarta kläder kommer att slänga fler datorer i tvättmaskinen än vad vi någonsin använt fram till nu.

De små sensorerna och datorerna i våra prylar kommer inte minst att påverka hälsomarknaden, förutspår Gartner vidare. Inom de närmaste åren kommer dessa små datorer att bli mer intelligenta och fyllas med fler funktioner som mäter och samlar in data om vår kropp och våra handlingar, både under vaken tid och när vi sover. Det blir data som kan användas av såväl läkare som företag som säljer produkter och tjänster.

En kommentar

  1. Pingback: Gartner om digital revolution | Mikael Hansson ...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.