Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Framgångsrika företagare överens – kompetenta medarbetare viktigt

Se till så att du har bra personal med dig om du vill bygga ett framgångsrikt företag. Det var det enskilt starkaste rådet som vinnarna av Dagens Industris Gaselltävling ville ge på frågan om hur de lyckats nå så stark tillväxt när Gasellgalan hölls i Umeå igår kväll. Se reportage på InfoTech Umeå.

Lars Stenlund och Olov Sandberg, grundare av börsnoterade Vitec, var särskilt inbjudna talare för att berätta om sin gemensamma resa kantad av framgång och tillväxt. Att hitta rätt personer omkring sig, har varit deras lyckorecept, menade de.

– Se till att du hittar en kompis som du kan jobba ihop med i 30 år, sade Lars Stenlund med en blinkning till sin vapendragare Olov Sandberg.

Allt sedan 1980-talet har dessa två herrar camperat ihop och deras kemi är en av framgångarna med bolaget, som idag är noterat på börsen Nasdaq OMX.

digasell2013_01
Ida Backlund, grundare av e-handelsföretaget Rapunzel, fick ta emot priset som årets Digital Gasell i Västerbotten för sina framgångar med försäljning av löshår. Nu siktar företaget på 500 miljoner kronor i omsättning år 2017. Till vänster prisutdelare Karl Sandstedt, Google.

Ida Backlund, grundare av löshårsföretaget Rapunzel of Sweden, var inne på samma linje och hyllade personalen och hela familjen runt omkring i sitt tal, som närapå blev ett Oscarstal. Rapunzel firades också med att särskilt pris från Google som årets Digital Gasell, vilket innebär att bolaget lyckas extremt väl med affärer över internet.

Fler pristagare som gav rådet att samla god kompetens kring sig var Edward Lantz, vd på IT-Hantverkarna, och Johan Hellström, vd för bredbandsoperatören T3.

– Det handlar om att locka till sig och behålla talangerna. Det är lätt att rusa fram och jaga kunder, men det viktigaste i slutändan är den personal man har. För oss är faktiskt personalen det viktigaste i en bransch där kompetensen avgör. Ju duktigare och mer engagerad personal företaget har, desto större framgång, menade Edvard Lantz.

Samma råd betonade Johan Hellström:

– Se till att du har människor med mycket energi i företaget som får saker att hända. Om det ibland blir fel så gör det inte så mycket för det kan man korrigera med framtida beslut. Det viktigaste är att det händer.

Sammantaget för en hugad entreprenör som vill göra en resa mot tillväxt och framgång är alltså kompetens och talanger inom teamet och medarbetarna ett av det viktigaste råden att tänka på.

Gaselltävlingen är en årlig tillställning som tidningen Dagens Industri bjuder in till för att hylla de av landets företag som haft störst tillväxt under de senaste fyra åren. Med kriterier som en omsättning på minst 10 miljoner kronor, fördubblad omsättning på de fyra åren och inget år med negativ tillväxt är det 982 bolag i Sverige som klarar sig igenom nålsögat detta år.

28 av dem finns i Västerbotten, vilket kvalar in Västerbotten på en 5:e plats bland landets län. 28 företag kan Västerbotten vara stolt över, förra året var det 21 och året dess för innan enbart 15, så tillväxten är god i länet.

Flest gasellföretag, sett till antalet invånare, finns dock i Norrbotten, där många företag med koppling till gruvindustrin blommar starkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.