Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Ditt livs Big Data

age-of-contextÄr du villig att ge bort all data om ditt liv till kunskapssystemen som din mobiltelefon och din dator använder sig av för att kunna vägleda dig igenom dagen? Det är frågan som Robert Scoble och Shel Israel väcker i sin nyutkomna bok Age of Context. De menar att det finns fem kraftfulla strömmar som bygger upp innehållet i kunskapssystemen om ditt liv. Deras fokus ligger på det mobila , sociala medier , sensorer, data och positionering.

Mobilen och din surfplatta som du använder för att  skaffa dig information och kommunicera med andra är egentligen dumma prylar. Det smarta ligger bakom och består av kunskapssystemen som kan filtrera och skapa mönster i all den data som dagligen samlas in om dig.

Lite slarvigt och generellt brukar det kallas Big Data och det kan ju verka lite opersonligt långt borta. Men det är ditt liv det handlar om. De data som vi i framtiden kommer att se insamlade är ditt blodtryck under dagens olika tidpunkter. Det är dina piller och din medicinlista . Det är hur du reser , var du jobbar och bor. Det är de annonser du klickar på eller de annonser du undviker om du tittar på reklamTV. Det är vad du chattar och de uppdateringar du gör på sociala medier. Det är vad du gjorde i tisdags eller i torsdags eller till och med vad du inte gjorde förra onsdagen .

Och inte nog med det, det är dessutom vad dina vänner chattar och uppdaterar, eller vad de läser, vilka appar de laddar ner, vad de köper, vilken musik de lyssnar till eller vad som helst som skulle kunna beröra ditt liv.

Vill du detta? Är du villig att ge bort all din data till dessa kunskapssystem? Det är frågan som boken Age of Context väcker och svaret det är upp till dig att ge.

En kommentar

  1. Pingback: Ditt livs Big Data | Mikael Hansson VKbloggen |...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.