Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Youtube flyttar till mobilen

Allt mer av surfandet flyttas över till mobila telefoner och plattor. 40 procent av filmerna på Youtube visas idag på mobila enheter, berättade Larry Page, VD för Google, när han i veckan presenterade Googles resultat från tredje kvartalet 2013.

Han borde veta eftersom Google äger Youtube. Och han kan jämföra med tidigare år. 2011 var det bara sex procent av Youtubes material som tittades på via mobila enheter.

Denna övergång till en värld av mobila enheter förändrar hela branschen men kommer också med nya utmaningar. En är hur företag som Google ska kunna flytta över sina intäkter av annonser till de mobila enheterna.

jonerlichmanBloombergSka vi döma av hur aktiemarknaden reagerar så sätter investerarna sin tilit till Googles nya affärer i den mobila världen. Finansanalytikern Jon Erlichman, reporter på Bloomberg TV, har i flera nyhetssändningar under senaste veckan kommenterat Googles affärsintäkter när företaget flyttar allt mer av sin annonsverksamhet till marknaden för mobila enheter. Precis som Larry Page konstaterar så kan inte Google blunda för vad förflyttningen av Youtube-trafiken innebär, menar Erlichman.

Möjligen är Google på rätt väg, menar Jon Erlichman och pekar på den starka kurvan uppåt för värdet på Googles aktier. Under senaste veckan har Googles aktie tagit ett enormt steg uppåt från omkring 880 dollar per aktie till historiskt höga 1 007 dollar per aktie. Erlichman menar att den ökade efterfrågan på Googles aktie kan vara ett tecken på att investerarna på börsen tror att Google kommer att kunna klara av att förflytta sina annonsintäkter till mobila enheter.

Hur Google kommer vi att kunna följa under den närmaste tiden och helt säkert är att investerarna på aktiemarknaden har ständig koll på Googles siffror.

Lyssna på Jon Erlichman: Google Clicks: A Window Into Google’s Mobile Money And Have Investors Left Google for Apple?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.