Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Utan it halkar Europa efter

Ökad it-kompetens i Europa. Inga digitala gränser i Europa. Underlätta handel på nätet och enklare onlinelösningar för offentlig förvaltning. Det är några av insatserna som ledarna inom Europeiska rådet lyfter fram när de i veckan, 24 – 25 oktober, håller möte i Bryssel. På agendan står åtgärder för att utveckla EU:s inre marknad med särskild fokus på den digitala ekonomin, innovation och tjänstehandel.

Europeiska rådet lämnar ett tydligt besked om att den digitala utvecklingen och ökad it-kompetens är grundläggande för ett Europa som vill hävda sig i den globala konkurrensen. Det hävdar Europeiska rådets president Herman Van Rompuy i ett pressmeddelande om Europas framtid efter den första dagens möte med Europas ledare.

Europa riskerar att halka efter övriga världen om inte den digitala utvecklingen tar fart och digitala produkter och tjänster blir mer vanliga i hela EU, menar Herman Van Rompuy i sitt pressmeddelande.

”Om vi menar allvar med den inre marknaden så måste den bli digital”, hävdar Europeiska rådets president. Den är för fragmenterad och uppdelad, infrastrukturen håller på att bli föråldrad och företag lider brist IT-specialister som de så väl behöver.

Europeiska rådet betonade under mötet tre huvudpunkter för att Europa i framtiden inte ska bli efter i den globala konkurrensen.

För det första: Europa måste vara uppkopplat på riktigt.
Ett uppkopplat Europa innebär digitala gränser rivs, menar Europeiska rådets ledare. Ett exempel som de lyfter fram är teleoperatörernas roamingavgifter. Under en presentation menade exempelvis Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso att det orimligt att en Malmöbo som åker över bron till Köpenhamn ska betala 45 gånger så mycket för ett sms jämfört med om det hade skickats mellan Kiruna och Malmö.

För det andra: Det måste bli lättare för människor att göra saker med ett klick.
Det innebär bland annat att det måste vara lika enkelt och tryggt att köpa och sälja på nätet mellan europeiska länder som det inom ett land. Att använda tjänster online från offentliga förvaltning ska inte vara svårare än internetbanker eller sociala medier. Ett säkert europeiskt ramverk för cloud computing är också nödvändigt att Europa ska ha en stark konkurrensfördel globalt.

För det tredje: Europas it-kompetens måste öka.
År 2015 kommer det att finnas 900 000 digitala jobb som behöver tillsättas. För att klara detta måste fler insatser göras inom utbildning för it-kompetens, hävdar president Herman Van Rompuy i sitt pressmeddelande. ”Mer strukturfonder kommer att gå just till digital utbildning och omskolning”, menar där Van Rompuy.

Signalerna är tydliga från Europas ledare. Ett framtida Europa måste bygga på digital teknikutveckling och ökad it-kompetens.

En kommentar

  1. Pingback: Utan it halkar Europa efter | Digitala verktyg ...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.