Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Nio av tio som skriver på Wikipedia är män

Jimmy Wales, grundare av Wikipedia, vågar ta de stora orden i sin mun. ”Revolution” och ”explosion” talar han om när han berättar om Wikipedias framgångar när han inledningstalar på Internetdagarna i Stockholm med att berätta om det digitala uppslagsverkets närmaste framtid.

Det som redan, enligt många, varit en enorm framgång kommer att bli än mer betydelsefullt och vara med och förändra hela världen, hävdar Jimmy Wales och betonar att de 16åringar som idag går in på Wikipedia bara var fyra år när sajten lanserades.

”Det innebär att Wikipedia funnits ända sedan de lärde sig läsa”, understryker Jimmy Wales och menar med det att sajten med nya uppväxande generationer kommer att bli än mer viktig för samhällets utveckling och för enskilda att ta till sig av världens samlade kunskap.

Applåderna är många och varma skratt möter Jimmy Wales flera gånger under föreläsningen. Att många ser honom som lite av en profet och föregångare för medskapande och frihet på internet är tydligt.

Under föreläsningen är det framtiden för Wikipedia och tillväxten av hela internet, som Jimmy Wales fokuserar på. 516 miljoner unika besök per månad för Wikipedia ska inom kort bli en miljard, är Wales prognos. Och den tillväxten ska främst ske i Afrika, Latinamerika och länder i kraftig utveckling.

Men visst studsar det till lite i bänkraderna när Jimmy Wales berättar om hur sned fördelningen mellan män och kvinnor är bland de som skriver på Wikipedia. Han erkänner att en av de stora utmaningarna är att knyta fler kvinnor till sajten som artikelförfattare. Texterna som skrivs idag på Wikipedia är till 87 procent skrivna av män, något som enligt Jimmy Wales beror på att det främst är män som är datorgeeks, alltså vill utforska teknik kring internet.

Men hur det än är med den förklaringen så går det ett Twittersus bland konferensdeltagarna och många kommenterar genast på nätet. Petra Jankov Picha skriver exempelvis:

”87% av de som bidrar till Wikipedia är män. Viktigt att vi ändrar det. Alla tjejer borde skaffa konto och börja bidra nu! #ind13”

Och Helena Englund Hjalm skriver:
”Upprop till alla kvinnor: börja bidra till Wikipedia nu! Annars blir kunskapsrapporteringen ensidigt ur ett manligt perspektiv #ind13”

Ska Wikipedia växa än mer och kunna bygga sin trovärdighet så är detta uppenbarligen en viktig uppgift för Jimmy Wales och hans medarbetare att förändra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.