Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

E-sport kan bli godkänd idrott

Nästan 10 miljoner starter av spelet Mad Skills Motocross när fjärde upplagan av spelets världsturnering drar igång. Mad Skills Motocross är ett iPhone-spel som utvecklats av Umeåföretaget Turborilla och intresset inför den fjärde turneringen, T4, verkar vara minst lika stort som tidigare turneringar.

I första veckans tävlande deltog 18 081 spelare som tillsammans gjorde nära 10 miljoner starter av spelet (9 541 693).

I helgen var det fler tävlingar på gång inom dator- och mobilspel. Både Sveriges Television och TV6 sände direkt från e-sportfinalerna på datorspelsarrangemanget Dreamhack.

Samtidigt samlades i Umeå 120 studenter på en restaurang inbjudna av it-företagen Acino och Vitec för att tillsammans heja framför tv-skärmarna. Intresset inför helgens e-sportfinal och framgångarna med Mad Skills Motocross ger en signal om att vi allt mer ser en förändring i sportlandskapet. E-sport växer och idag har vi redan många professionella spelare som åker världen runt för att delta i turneringar.

Frågan är nu bara när vi kommer att få se e-sport bli en del av Riksidrottsförbundets organisation. Redan har möten skett, bland annat i maj 2013 då SESF, Svenska e-sportföreningen, träffade RF, Riksidrottsförbundet.

– Vi ser detta som ett steg att få upp e-sport på Riksidrottsförbundets agenda, kommenterade Magnus Jonsson, ordförande i SESF, mötet.

Planer på samarbete togs också upp i oktober när Riksidrottsförbundets regionala organisation i Småland höll årsforum.

Redan i juni 2012 sade Karin Mattsson Weijber, ordförande i Riksidrottsförbundet till SVT:

– Vissa idrotter är uthållighetsidrotter andra är rena precisionsidrotter till exempel skytte och dart så idrotter kan vara väldigt olika i sin karaktär, men var den definitiva gränsen går prövas från fall till fall av vårt årsmöte, säger hon.

Frågan om e-sport som en del av idrottssverige kommer att fortsätta diskuteras, den saken är säker, inte minst sett utifrån det stora och växande intresse för tävlandet som vi nu ser på många olika fronter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.