Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Hej Google, kliv in i mitt liv

Googles imperium växer. I framtiden vill företaget äga termostaten i ditt hem, informationssystemet i din bil, de automatiserade robotsystem du blir allt mer beroende av och, vilket redan är ett faktum, ditt surfande och beteende på internet.

Ett nytt steg i denna utveckling kom i denna vecka när det tillkännagavs att Google köper termostatföretaget Nest för 3,2 miljarder dollar. Bilden nedan visar en produktbild på den digitala termostaten Nest.

nest

I ett pressmeddelande från Google uttrycker Tony Fadell, vd för Nest, stor förhoppning över de förutsättningar Nest nu får att bli ett riktigt stort världsföretag.

”Vi är mycket glada över att bli en del av Google. Med deras stöd, kommer Nest få ännu större möjlighet att bygga enkla, smarta enheter som gör livet hemma lättare, och som kommer att ha en positiv inverkan på världen.”

På Nests hemsida utvecklar Tony Fadell sina tankar inför den stora affären och skriver: ”… our vision was to create a conscious home. A home that is more thoughtful, intuitive”.

Det handlar alltså inte enbart om att reglera värmen i ett hem. Nest har större planer än så, företaget vill med den digitala termostaten på väggen och produkter som intelligenta brandvarnare i taket skapa ett hem som kan tänka själv, som är intuitivt, där själva apparaterna vet vad som pågår innanför väggarna.

I en intervju med sajten Re/Code har Tony Fadell kommenterat frågan om integritet och vad som händer med all data som blir möjligt att samla in med hjälp av de intelligenta apparaterna. Han menar att ”Nest data will stay with Nest”, vilket skulle kunna ses som en vink om att Google inte ska få komma åt sitt nya dotterbolags information.

Men osäkerheten är stor kring hur flödena kommer att gå mellan bolagen och visst kan det finnas fog för att undra om inte ändå det data som apparaterna fångar in nu blir en del av den artificiella intelligens som Google bygger upp. Google ska idag betraktas främst som ett kunskapsföretag vars framgång och affärer bygger på system som registrerar vad vi människor gör och hur vi beter oss. Vårt beteende på internet är till stora delar redan kartlagt av Google genom dess sökmotor och att gå vidare på den vägen är säkerligen ett mål för Google.

De nya steg som Google nu tar kan komma att bli än mer omfattande. Med uppkopplade digitala termostater, brandvarnare och andra produkter i hem och på arbetsplatser kommer Google att veta hur vi rör oss och var vi befinner oss. Eftersom dessa produkter även har funktioner för att koppla upp sig mot mobiltelefoner kommer exempelvis termostaten eller brandvarnaren att i förlängningen kunna registrera vem som kliver in i ett hem eller en lokal. Det är en information som ger en grund för helt nya affärsmöjligheter.

nest_protectBilden till höger är från Nests hemsida och visar hur brandvarnaren kan koppla upp sig mot mobilen.

På ett liknande sätt kan vi förvänta oss att Google också siktar på att i framtiden äga all information om hur vi rör oss och färdas. Redan har Google nått långt fram med förarlösa bilar som på egen hand hittar fram i trafiken. Om ett projekt med att införa sådana fordon lyckas kommer Google att kunna samla in information om vilka resvägar vi brukar ta, hur vi pendlar och när vi åker till exempelvis ett köpcentrum.

Google har också gjort stor uppköp bland världens robotföretag. Under 2013 köpte Google åtta mycket lovande och framgångsrika företag som utvecklar robotar. Exakt vad Google kommer att göra med en framtida robottillverkning har företaget inte berättat men helt klart är att när den stora robotrevolutionen kommer in i våra hem så får Google ytterligare en möjlighet att samla in data som kan göra dess kunskapssystem om våra liv än mer precist.

Det finns en enorm mängd fördelar med alla dessa nya produkter som Google är med och tar fram. Digitala termostater kommer att kunna spara energi på ett helt nytt sätt i våra hem vilket kan ge stora positiv påverkan på ett skenande klimat. Digitala brandvarnare kommer att rädda liv genom att skapa en ännu säkrare miljö i lokaler och självkörande bilar kommer att sänka antalet förolyckade och skadade i trafiken på ett genomgripande sätt.

Men samtidigt i bakgrunden kommer de informationssystem och den artificiella intelligens som Google bygger kring alla dessa nya innovationer att ge företaget en tillgång till våra liv som ingen tidigare har haft möjlighet till.

Det är hur Google hanterar ägandet och tillgången till dessa kunskapssystem som blir det verkligt intressanta att följa i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.