Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Ett hjärta som klappar för trä

Pappa var möbelsnickare, stolt över sitt hantverk, fast aldrig att han skulle ha skrutit om något han gjorde.

Han kallades ”Millimetermannen” för allt skulle vara perfekt och inga skarvar fick synas. Att fuska var omöjligt även om han kunde skämta och säga ”Äsch, det är inte så noga, det är bara jag som ska ha det”. Eller ibland: ”Äsch, det är inte så noga, det är inte jag som ska ha det.”

Men lite sorgset kunde han kommentera den nya tidens enklare snickerier och hur hantverkskonsten började försvinna. Själva kunnandet, att hantera olika moment, det menade han var svårt för de unga att lära sig då de fick anställning i fabriker där möbler pressades samman på löpande band.

Tänk om pappa fått vara med på Västerbottensdagarna på Grand Hôtel. Då hade jag tagit honom med ner till Verandan och låtit honom känna på snickerierna i matsalen. Det är högsta kvalitet och finish från Lappvattnets Snickeri i Burträsk. Pappa hade blivit glad över att se hur hantverk och möbelsnickeri trots allt kan överleva också i vår tid.

lappvattnet02

Göran Eriksson, vd för Lappvattnets Snickeri, visar arbeten de utfört på Grand Hôtel. Väggen här är exakt perforerad med 15 000 borrhål och upplyst bakifrån.

När jag går runt och tittar på snickerierna på Grand Hôtel har jag med mig Göran Eriksson, vd för Lappvattnets snickeri. Han berättar med stolthet hur företaget under detta år ökar sin omsättning från 17 miljoner till 34 miljoner kronor. Mer än 90 procent av deras arbete installeras i Stockholm. Ett nytt hus vid Stureplan med 60 nybyggda lägenheter får snickerier från Burträsk, mängder av vindsvåningar som renoveras och så dessa nyligen utförde arbeten på Grand Hôtel.

Med tanke på att Västerbottensdagarna funnits på Grand Hôtel i 24 år, just nu i en ny treveckors period med mängder av seminarier, är det helt på sin plats att också snickerierna kommer från Västerbotten.

Det här skulle pappa tyckt om.

lappvattnet01

Finish och kvalitet på serveringsbordet.

 

lappvattnet03

Arbetet fortsätter på Grand Hôtel för Lappvattnets Snickerier.. På en skylt får vi veta att mer kommer, en ny exklusiv affär ska öppna i hotellet. Snickerierna kommer från Burträsk.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.