Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Det är brottningen som är mödan värd

De hade 48 timmar på sig att bygga nya smarta innovativa tjänster inom hälsovård, kulturliv och andra delar av den offentliga sektorn i Sverige. När jag ifjol på Mötesplats Lycksele mötte studenterna Eleonor Nilsson, Jeanette Holmlund, Jens Nilsson och Emil Hedenmalm slogs jag av den energi och iver som de visade upp. Under loppet av två dygn skulle de tillsammans med tjänstemän, administratörer, entreprenörer, forskare och andra utveckla en första prototyp som skulle kunna bli en produkt eller digital tjänst inom offentliga sektorn.

Energin fanns inte bara hos de unga studenterna, den smittade av sig till alla och jag som gick mellan grupperna och lyssnade slogs av den inspiration som flödade i rummet där omkring 70 deltagare stötte och blötte sina idéer. Det var inspirerande att se folk från olika generationer och med olika bakgrund på detta sätt brottas tillsammans.

– Det är jättespännande för vi ser hur vi kan ta med oss det som vi under utbildningen fått lära om persona, scenarier och designprocesser, berättade studenten Jeanette Holmlund.

– Vi har många olika viljor. Några drar mot marknadshållet. Andra drar mot vilka koder som ska utvecklas, konstaterade Eleonor Nilsson.
pidot05

Eleonor Nilsson, Jeanette Holmlund och Lars Lundberg under Mötesplats Lycksele 2013.
I år återkommer Mötesplats Lycksele den 4 – 5 juni och tanken är att detta ska bli ett årligen återkommande arrangemang. Målet är att människor i olika åldrar från olika delar av samhället ska mötas för att skapa nya tjänster och produkter, men också för att lyssna till föreläsningar och samtala med varandra.

Temat för 2014 är Kulturdriven tillväxt, ett tema som också speglades när Västerbotten på Grand Hôtel invigdes i veckan. Även där fanns detta begrepp med som ledmotiv. Kulturdriven tillväxt spås bli framtidens största motor för utveckling. Kultur och kreativitet blir synonymt med tillväxt, var några uttryck som hördes.

Kultur som drivkraft för tillväxt är ett begrepp som väckt debatt. En farhåga som förts fram är att kulturen ska bli kidnappad, utslätad, menlös om den kopplas samman med ekonomiska termer. Andra, som arrangörerna för Mötesplats Lycksele, hävdar att kulturen ändå står fri även om den räknas in som en del av en regions tillväxt.

Det är bra att debatten finns. Det gör att alla tvingas stanna upp och tänka igenom vad det är för beståndsdelar som behövs för att Västerbotten och norra Sverige ska vara en attraktiv region för många. Förhoppningsvis kan Mötesplats Lycksele föra vidare denna diskussion och ge praktiska exempel på hur kultur och kreativitet kan skapa innovationer. Utan att för den skull kulturen hamna i bojor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.