Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

En kokt korv och ett fritt internet

Jag köper mig en traditionsenlig kokt korv i en av ishallens kiosker. Det är hemmamatch för Björklöven i T3 Center i Umeå och korven är klart trevligare än matchresultatet. Löven åker på däng igen, den här gången med 1-4 i baken.

På ståplats H äter jag upp min kokta korv. Att målen ramlar in i baken tycker folket runt omkring mig är trist men desto roligare verkar många tycka är att bredbandsleverantören T3 nu släppt på gratis internet i hela byggnaden.

Det fria nätet för hockeypubliken i T3 Center har funnits sedan slutet av förra året och har byggts upp med Umeå kommun och Umeå Energis dotterbolag UmeNet.

När det tidigare varit fullt med publik har mobilnätet inte alltid kunnat leverera men nu med internet i mobilerna kan supportrarna rapportera ut över landet, till kompisar, släkt och vänner hur matchen går. Det är mycket Facebook ser jag och i högtalarna körs en kampanj och tävling som går ut på att man ska ta en bild som visar att man stöttar Björklöven och lägga upp på Instagram. Fribiljetter till nästa hemmamatch utlovas.

MikaelJohannes

Klart jag tar en selfie-bild med mig och Johannes Enström på matchen. Med ett fritt internet blir det också enklare att lägga upp på sociala medier.

I samma veva som T3 Center öppnar fritt nät släpper UmeNet på ett gratis trådlöst internet för hela centrala Umeå under en vecka. Nästa helg är det invigning av kulturhuvudstadsåret och för att ge alla gäster, besökare och Umeåbor möjlighet att berätta vad som händer kommer alla att få fri tillgång till trådlösa nätet City of Umeå.

Umeå blev omtalat för några år sedan som staden i västvärlden med snabbast internet. Det är ett rykte att leva upp till så är nätet nu släpps fritt är det ett viktigt tecken på att staden vill fortsätta på den linjen.

Det fria nätet kommer i framtiden gör det enklare för folk att mötas och kommunicera. Det kommer att ge större möjligheter till kulturutbyte. Men också öppna upp för helt nya marknadsplatser. Gallerior, köpcenter och butiker kommer att kunna erbjuda sina produkter och tjänster också digitalt på ett mycket enklare sätt. Umeå som handelsplats kommer också att bli digital.

Det är en omställning som vi nu ser början på. I T3 Center får jag redan vara med i kampanj på Instagram för att vinna biljett till nästa hemmamatch. När nätet blir fritt på fler ställen, så småningom säkerligen överallt, kommer andra arenor att följa efter. Håll utkik efter vad som då kan hända med galleriorna och köpcentren runt om i staden. Den fysiska butiken får en till avdelning, och den blir digital och kommer att kunna nås där du vandrar mellan hyllorna.

Och i kassan får du snart höra kunden framför dig ställa frågan: ”Jo, ursäkta, visst går det bra att jag betalar med mobilen?”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.