Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Internationell blick på Umeå som finansiell it-stad

Det är inte bara i de tjusiga salongerna på Grand Hôtel som tanken om ett finansiellt it-kluster i Umeå förs fram. För samma dag som ett fyrtiotal it-företagare, bankfolk och universitetsanställda i samband med de pågående Västerbottensdagarna bänkar sig i Mårten Winges rödklädda rum på Grand Hôtel i Stockholm förs förhoppningarna på ett sådant kluster också fram i det finansiella magasinet Institutional Investor.

När Institutional Investor rankar en världslista över teknologiföretag som levererar system till aktiebörser och finansmarknader världen över får Umeå också plats i ljuset. För bland de listade finns Veronica Augustsson, VD för Cinnober, företaget som 2012 etablerade sig i Umeå genom att ta över det utvecklingskontor som japanska Nomura lämnade efter sig när de flyttade över sina styrkor till Indien.

Idag, snart två år senare, har Cinnober närmare 250 medarbetare i Stockholm och ett femtiotal i Umeå, och Veronica Augustsson passar på att i den internationella pressen nämna satsningarna i nyöppnade Umeåkontoret där bland annat en ny traineeutbildning startats som en del av, vad hon kallar, ett ”teknologiskt kluster i världsklass” i vilket Umeå universitet och Umeå kommun ingår.

Veronica Augustsson slår fast att det kommer att hålla ”Sverige i framkanten” genom att ”gifta samman datavetenskap med behoven inom finansiell it”.

Så när det nu också är framfört i internationell finansiell press att Umeå ska finnas med i ett finansiellt it-kluster så ökar kraven på att orden i Mårten Winges rum också blir konkret handling.

Då kanske Institutional Investor får anledning att återkomma till staden i norra Sverige för att följa utvecklingen inom finansiell it.

Etiketter: ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.