Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Zlatan och ishavet som smälter

Jag sneddar över Drottninggatan på väg mot Grand Hôtel i Stockholm. Det är en nya dag för Västerbottensveckorna då länet ska visa upp sig och föra fram aktuella frågor i samtal med makthavare från olika samhällsområden.

I hörnet på huset mitt emot Åhléns är en gigantisk bildskärm uppmonterad på en husvägg. Jag kastar ett öga upp och ser Zlatan dyka ner i en isvak. Volvo har tydligen hyrt in sig på bildskärmen där nu deras senaste reklamfilm med Zlatan Ibrahimovic rullar. Jag stannar upp en stund och ser Zlatan springa fram i vinterskogen någonstans i norra Sverige.

När jag kommer fram till Grand Hôtel möts jag av samma syn igen, här är också Zlatan. Det är seminarium om Framtidens Gruv och Mineral och Gustav Lind, svensk ambassadör med ansvar för Arktis, berättar om de stora klimatförändringar som väntar ishavet och landmassorna i norr.

ZlatanGustavLind

Bakom Gustav Lind fylls den stora bildskärmen på Grand Hôtel av Volvos reklamfilm med Zlatan. Ambassadören tar reklamfilmen som utgångspunkt för sin dragning. Det Gustav Lind vill illustrera är hur intresset för Arktis kommer att skena under de kommande åren när klimatförändringen innebär att glaciärer smälter undan, att isen drar sig tillbaka och nya rutter för sjöfarten i norr öppnas. Det nya rutterna kommer kanske om tio, femton, möjligen tjugo år, svårt att exakt säga, men utvecklingen är ofrånkomlig, enligt ambassadör Gustav Lind.

Och därmed också det ökade intresse han pekar på. Zlatans flört med Volvo är kanske inte den tyngsta delen i den nya kapplöpningen som kommer att starta men det är en bra illustration, menar Gustav Lind.

Under de kommande åren kommer världens ögon att allt mer riktas norrut. Det kommer att ha följdverkningar på sjöfarten, på turismen, på staters territoriella krav, på militära aktioner och inte minst kommer nya aktörer att vilja kliva fram för att slå mynt av de nya förutsättningar som klimatförändringen kommer att ge.

Zlatan tog sig upp till norra Sverige i början av 2014. Nu återstår att se vilka andra nya aktörer som kommer att resa norrut mot Västerbotten och andra nordliga regioner för att slå mynt av sina intressen.

Att detta är en utveckling som måste följas på nära håll, understryker ambassadör Gustav Lind med allvar.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.