Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Mer teknik bakom toapapper än i mobilen

”En rulle toalettpapper är mer teknologisk än en mobiltelefon. Det är bara det att produktionen inte är koncentrerad till en fabrik utan spridd över hela landet”, hävdar Lars Laestadius när han talat på Skogens dag under Västerbottensveckorna på Grand Hôtel. Vad han vill lyfta med det tillspetsade uttalandet är att det bakom produktionen av toalettpapper ligger ett mycket högteknologiskt produktionssystem, allt från skogsskötsel med avancerade skogsmaskiner till en massa- och pappersindustri som på många sätt ligger i framkant för att använda ny teknik.

Inte bara enskilda produkter utan också hela den svenska modellen för denna skogsskötsel skulle kunna bli en stark exportprodukt, konstaterar Lars Laestadius.

Sverige har redan idag en stark internationell roll som exportör av trävaror, skogsmaskiner och produkter från massa- och pappersindustrin. Men det finns också utrymme för att föra ut landets samlade kunskap om skogsskötsel, fortsätter Lars Laestadius, när han talar under dagen.

Svensk infrastrukturer och lagstiftning, skogsskötsel och regelverk, är områden som många länder kan lära sig mer av, menar Lars Laestadius. En central fråga han lyfter fram är hur avverkning kan ske utan att utarma skogsbeståndet och han berättar om hur Sverige lyckats återbeskoga stora områden som tidigare var icke brukbara.

”Vi måste vara mer effektiva i att kommunicera att det går att avverka men samtidigt behålla virkesbeståndet”, betonar Laestadius.

Skogens dag arrangeras av Skogstekniska klustret, Länsstyrelsen i Västerbotten, Sveriges lantbruksuniversitet och Umeå universitet som en del av Västerbottensveckorna på Grand Hôtel i Stockholm.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.