Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

På spåret hittar Umeås datorspelsindustri

Populära tv-programmet På spåret tuffade i fredags in på perrongen i Umeå. Kanske var det med tanke på att staden nu blivit Europas kulturhuvudstad som programmet så lämpligt valde att låta ett frågebatteri om Umeå utmana tittarna.

Särskilt intressant var att redaktionen bakom På spåret upptäckt den nya kultur i form av datorspel som vuxit fram i staden under de senaste åren. Inslaget blev till en kommentar om vad kulturdriven tillväxt kan vara. Begreppet står ju också i centrum dessa veckor när Västerbotten intar Grand Hôtel i Stockholm med mängder av seminarier, många just med avstamp ur begreppet kulturdriven tillväxt.

zordix_PaSparet

Bilden (ett montage) ovan visar några av utvecklarna i företaget Zordix som programmet På spåret berättar om.

Spelen online på internet är helt klart en del av den tillväxt som präglar Umeå. Flera nya företag har startats och takten har varit så intensiv att Umeå under de senaste åren rankats som en av de fem största städerna inom datorspel i Sverige.

För att visa vad det konkret innebär hade På spårets filmteam gett sig iväg till spelföretaget Zordix. Här sitter dryga dussinet utvecklare och skapar spel som under hösten 2013 tog sig fram riktigt bra på den amerikanska och europeiska marknaden. Man har hittat en nisch in mot Nintendos små bärbara spelkonsoller och verkar kunna bygga en riktigt bra tillväxt kring detta.

Intressant var också att På spåret uppmärksammade att det krävs ett helt ekosystem för att kunna bygga upp en sådan datorspelsbransch. Utbildningar som Datavetenskap och Digital medieproduktion vid Umeå universitet uppmärksammades till exempel som bas för de utbildningar som krävs för att nya utvecklare ska komma till företagen.

Att spel är kultur är en självklarhet idag, och att dessa datorspelföretag som På spåret lyfter fram som ett kännetecken för Umeå är en del av regionens tillväxt är också klart. Tillsammans handlar det om kulturdriven tillväxt som för hela regionen framåt.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.