Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Umeås it-bransch charmade Indiens ambassadör

När Indiens ambassadör i Sverige, Banashri Bose Harrison, besökte Umeå i veckan väcktes flera förhoppningar om samarbete mellan Västerbotten och Indien.

Det visade sig att ambassadören var mycket intresserad av inte minst den digitala industrin i Umeå. Med en bakgrund i olika högteknologiska samverkansgrupper mellan Indien och USA under sin tid i Washington har hon också insikt i området. Att dessutom vara ambassadör för ett land som årligen utbildar 1,5 miljoner ingenjörer ger naturligtvis ett särskilt ansvar för att bära med sig ett teknikperspektiv på utbyten med andra länder.

Vad kan då Umeå ge i detta sammanhang, en lilleputt i jämförelse med det stora landet? Faktiskt fler ingångar till framtida utbyten, visade det sig. När ambassadör Banashri Bose Harrison under sin tvådagars tripp till Umeå gästade Umeå Science park och företagen Oryx och Algoryx fick hon en inblick i en teknikproduktion som faktiskt ligger i världsklass inom sina områden.

indien_oryx02

Indiens ambassadör Banashri Bose Harrison tillsammans med Kenneth Bodin och Johan Hedengran från Algoryx och Urban Wikman, Oryx. 

Ambassadören lyssnade med stort intresse när Kenneth Bodin, en av grundarna för Algoryx, visade hur företagets simuleringsteknik används för att utbilda operatörer som ska lära sig hantera stora oljeplattformar med närapå kilometerlånga stålvajrar genom havsvågorna. Lika stort intresse visade hon för det faktum att Algoryx idag är en underleverantör till internationella bolaget SpaceClaim som levererar 3D-program till ingenjörer över hela världen.

När Banashri Bose Harrison lite senare fick komma in i systerföretaget Oryx lokalen där träningssimulatorer står uppradade fick hon en mycket praktisk inblick i hur träning av operatörer och förare av tunga fordon kan underlättas med stöd av simulatorer. Ambassadören var snabbt med på noterna och ville gärna pröva själv, se filmen nedan från Region Västerbotten.

Dessa besök och de andra besöken som ambassadören gjorde bland företag och utbildningar i Umeå är en viktig grund för att Umeå ska få möjlighet att öppna sina fönster mot omvärlden. Att Umeå är litet i jämförelse med miljonstäder är sant, men trots det finns här en mängd exempel på långt framskriden teknik som gott kan mäta sig med övriga världen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.