Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Skitig luft visas med open data

Läser i dagens avis att smogen i Peking fått ”orange” varning, vilket är mycket hög risk och bland annat innebär att skolor i Peking inte får ha idrottsaktivitet utomhus. Här i Umeå har vi inte riktigt samma enorma tjocka i luften, men ändå finns det problem.

Nu släpper Umeå kommun ut mätdata från en mätstation som så kallad ”open data” vilket innebär att det går att följa luftkvaliteten från en mätstation i Umeå var 15:e minut. Tanken är att hugade företag ska kunna bygga olika former av tjänster kring det hela. Bra initiativ!

Att öppna upp databaser hos kommunen innebär större transparens och är i förlängningen positivt för demokratin i samhället. Att nya möjligheter för företag att finna affärer är självfallet också bra.

Läs mer om open data på Infotech Umeå.

opendata_luft

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.