Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Spelstaden som vågar ta plats

Närmare hundra spelutvecklare samlas i Umeå för konferensen GameDev. Allt mer kliver Umeå fram som en av Sveriges ledande spelstäder och ska man döma efter konferensens talarlista så är Umeå helt klart på tå.

GameDev2014_01

Glada deltagare på GameDev i Umeå. Stina Almqvist, Luleå näringsliv, Anton Albiin, branschorganisationen Dataspelsbranschen, Inger E. Pedersen, investeringsbyrån Via Västerbotten och Johan Sjöberg, varumärkeschef på Paradox och en av talarna på GameDev.

Robin Hunicke flyger in från San Francisco och trots lätt jetlag forsar orden ur henne om vad som gör spel intressant för spelarna. Bortom alla buzz-ord om marknadsdelar och försäljning och miljoner i intäkter för de spel som lyckas – vad är det egentligen som gör att ett spel blir elegant och emotionellt.

Robin Hunicke tar sina lyssnare med på en lärorik resa in i spelens innersta väsen.

Från Finland kommer Jussi Autio. Han är en del av den exploderande finska spelindustrin. Maken till framgångar får man faktiskt leta efter bland andra länder, om man ser till hur många invånare som bor i Finland. Loket är såklart Rovio med spelet Angry Bird, men där bakom kliver det just nu fram mängder av nya företag, 200 kan Jussi räkna upp, och många av dem har redan internationella investerare som knackar på dörren.

Men lokala föreläsare finns också. Spelföretaget Paradox har just öppnat studio i Umeå. Johan Sjöberg, varumärkeschef, berättar mer om hur Paradox tänker som förlag, alltså som företag som tar emot fräscha idéer till nya spel. Arrowhead från Skellefteå är ett av de spännande företagen som Paradox tagit hand om.

Men i takt med att Umeå växer som spelstad har åaradox upptäckt det inte är nödvändigt att dra alla till Stockholm. Underlag finns idag för att utlokalisera folk till starka noder som exempelvis Umeå och även Skövde, två spelstäder som Paradox satsar på.

Från Skellefteå kommer också North Kingdom till konferensen och berättar om den teknikutveckling man leder tillsammans med Google, en utveckling som är i absolut världsledande ställning. Det handlar om tekniker som HTML 5 och WebGL som kan lyfta Google webbläsare Chrome till helt nya nivåer. Och det är Skellefteåföretaget som fått uppgiften att göra det tillsammans med Googles egna utvecklare.

I en intervju i Västerbottens Kuriren hävdar Emanuel Dohi, vd för Dohi Sweden, att anledningen till varför Umeå växer som spelstad är kompetens. Men ska Umeå kunna växa som spelstad måste ännu mer kompetens i form av kunniga medarbetare in till staden, påpekar Dohi.
Datavetenskap och interaktionsdesign vid Umeå universitet bidrar med kompetens, säger han, men konstaterar samtidigt: ”Det finns för få som kommer ut från universitetet”. En utmaning som han vill skicka vidare till universitetsledningen.

Spelkonferensen GameDev arrangerades i år för tredje gången. Att det blir en fjärde gång nästa år väl knappast någon högoddsare. Att Umeå är en av landets drivande spelstäder står klart.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.