Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Lättar på tummen, fattar tricket

Har laddat ner nya spelet Mad Skills Motocross 2 från Umeåföretaget Turborilla. Det handlar om att köra en motocrosshoj från vänster till höger över skärmen i min mobiltelefon. Nybörjare som jag är kraschar jag gång efter gång. Men biter ihop och tänker att ”nog tusan ska jag väl kunna öva upp tummarna så att cykeln tar sig i mål utan omkullkörning”.

Och se, jag lyckas, jag kommer på tricket, lättar på ena tummen, gasar med den andra. Och kommer i mål.

Den här första nybörjarbanan är kort för att jag inte ska ledsna. Det är inte längre än att det tar 20 sekunder från start till mål för mig. Längre fram väntar tuffare banor, högre backar, längre hopp, snabbare hastigheter och lopp som tar över minuten att spela. För den som kan tricksen med tummarna.

Och det är i detta som det smarta ligger. När spelet bara tar en minut att köra i mobilen så smiter det in i min vardag på ett helt nytt sätt och hittar små mellanrum i min vardag som det pockar på att fylla. En av de smarta ingredienserna är att loppen hela tiden går så snabbt att starta om. I kön till bankomaten. På bussen ner mot stan. I väntrummet hos tandläkaren. På fiket medan latten kallnar. När reklamen går på i TVn. Medan ägget kokar (jag tar det hårdkokt så får jag ett par minuter till att spela). I sängen innan jag ska somna. På toa när jag kliver upp på morgonen.

Med spelet pockande i mobilen börjar jag ana varför det fått över 130 000 följare på Facebook och klättrar snabbt på listorna över nerladdade appar i massor av länder i hel världen.

Det är kulturhuvudstadsår i Umeå 2014 och det här är en av exporterna från staden till världen. Den digitala kreativa näringen i Umeå växer så det knakar. Och över hela världen spelas Turborillas motocross-spel.

Fast själv har jag långt kvar innan jag duger till i någon tävling mot andra. Jag slirar fortfarande runt i de digitala backarna, kraschar allt som oftast, men jag ger mig inte, jag börjar fatta tricken, men oj vad långt jag har kvar innan jag kommit ur blöjorna.

Här nedan en film som visar när proffsen kör. Där är jag inte ännu.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.