Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Grattis Nina, Ulrika och Martin

Idag fyller Nina 47. Ulrika blir 51 och Martin 48. Det firar jag på Facebook och det är en av byggstenarna till att Facebook kan börja fundera på att bygga sin andra stora serverhall i Luleå.

Nina, Ulrika och Martin är mina vänner på Facebook.

Nina och jag åkte till New York, det var strax före 9/11 2001. På väg hem landade vi på Kastrup i Köpenhamn och möttes av uppjagade människor som med stela blickar följde dramatiken när flygplanen kraschade in i World Trade Center.

Ulrika har jag gjort radioprogram med, säkert sju, åtta år sedan. Martin träffade jag under en kurs i webbutveckling som jag höll i någon gång vid år 2000.

Idag träffar jag dem mycket sällan, vi bor i olika delar av landet. Men på Facebook kan jag följa delar av deras vardag.

Vår vänskap på internet är en av byggstenarna till Facebooks datacenter i Luleå, som snart står färdigt. Och eftersom det inte bara är vi som håller kontakt med varandra via Facebook utan över en miljard användare idag, som skickar meddelanden, lägger upp bilder, spelar spel, klickar på annonser och titta på filmer är behovet av stora serverhallar mycket stort för Facebook.

All denna trafik och kommunikation måste tas om hand i stora serverhallar och Facebook har valt Luleå för ett av sina stora datacenter. Det är ett mycket stort bygge, det sägs vara den största enskilda investeringen i Luleå sedan SSAB stålverk på 1940-talet. För byggföretaget NCC och installatören Bravida är Facebook-bygget en mycket stor affär och för hela Luleå kommun ger det självkänsla och råg i ryggen.

Nu i januari 2014 har Facebook fått bygglov för sin andra serverhall. Den första invigdes sommaren 2013, och Facebooks mål är att bygga tre stora hallar. Var och en av dem behöver ett eget nytt bygglov och den 7 januari beslöt Luleå kommun att ge bygglov för denna andra serverhall som nu kan byggas.

Det handlar om en serverhall om 30 000 kvadratmeter, men enligt Computer Sweden har Facebook inte ännu gett besked om man verkligen kommer att bygga denna andra hall.

Det är här som Nina, Ulrika, Martin och jag kommer in i bilden. Facebooks byggen av serverhallar hänger på vår vilja att hålla kontakt med varandra via våra Facebook-konton. För den dag vi inte längre gör det kommer behovet av så stora serverhallar för Facebook inte längre att vara så stort.

Det kan bli en spännande fråga för inte bara Facebook utan för hela Luleå kommun. Att hitta industrietableringar som är långsiktiga är mycket viktigt för kommuner. Frågan är om företag som bygger på digitala sociala nätverk kan vara en sådan långsiktig investering.

Idag är det i var fall det, för idag skickar jag ett grattis till Nina, Ulrika och Martin via Facebook.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.