Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Slutfipplat med mobilen i bilen

Nu ska det bli slut med fipplandet med mobiltelefonen vid ratten. Åtminstone om Apple får bestämma. Nu lanserar företaget sitt nya koncept för bilar, CarPlay, och Volvo finns med bland biltillverkare som står på tur att införa tekniken.

Enkelt uttryckt handlar det om att låta din Iphone bli en del av bilen, eller kanske handlar det om att låta bilen bli en del av mobiltelefonen. Sammanflätningen mellan mobil och fordon är här för att stanna och kapptävlingen mellan de stora mobilteknikföretagen är igång. Tillsammans med biltillverkare världen över har man sedan en tid genomfört en mängd tester för att få fordon uppkopplade mot internet. Som en del av denna tävling har Apple nu släppt nyheten om sitt koncept CarPlay .

Med CarPlay ska en bilförare som äger en Ipone kunna koppla allt innehåll i sin mobiltelefon direkt till bilens informationssystem. På en display i bilen kommer därmed alla appar i mobiltelefonen att bli synliga, kalender, kontakter och sms blir på samma sätt möjligt att komma åt utan att behöva hålla telefonen i handen.

Apple har inlett samarbete med en mängd biltillverkare. Mercedes står först i ledet men också Volvo finns med på listan över biltillverkare som har inlett samarbetet. Men bland de länder som Apple nämner som de första finns inte Sverige med ännu, så svenska Iphone-ägare får nog vänta ytterligare ett tag på att testa den nya tekniken.

Hur kommer det då att se ut inne i bilen? Volvo har ett svar och passar på att visa upp ett designförslag på Youtube, lämpligt samtidigt som Apple släpper sin nyhet.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.