Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Kickstarter når 1 miljard dollar

Otroliga 1 miljard dollar har samlats in på Kickstarter sedan starten 2009. Det kallas crowdfunding och innebär att många människor, the crowd, bidrar med var sin liten del till något projekt som på så sätt kan finansieras.

Sverige och även Umeå har sin beskärda del i den enorma framgång som Kickstarter har haft genom åren. Två av projekten som lyckats samla in pengar för att kunna genomföras kommer nämligen från Umeå. Det är 1980-talskomedin Kung Fury och slöjddokumentären The Spoon, the Bowl and the Knife, som porträtterar slöjdaren Wille Sundqvist.

Kung Fury, som drogs igång av filmaren David Sandberg, har till och med svenskt rekord i insamlade medel på Kickstarter. Under loppet av 30 dagar lyckades projektet få ihop hela 630 019 dollar, alltså strax över 4 miljoner kronor. Sammanlagt 17 713 bidragsgivare från hela världen skramlade ihop denna ansenliga summa som innebär att filmprojektet Kung Fury kan föras i hamn.

Filmen om slöjdaren Wille Sundqvist är en mer nischad produkt som fick ihop sammanlagt 13 575 dollar, drygt 87 000 kronor, en bra summa, in minst eftersom det är 271 procent över projektmålet.

KungFuryCraftsman

Men inte bara Umeå utmärker sig. Också hela Sverige ligger bra till på Kickstarter, faktiskt det 8:e bästa landet i att samla in pengar till olika projekt.

Topp-tio-listan över länder varifrån mest pengar samlats in ser ut så här:
USA: 663 miljoner dollar
Storbritannien: 54 miljoner dollar
Kanada: 44 miljoner dollar
Australien: 31 miljoner dollar
Tyskland: 21 miljoner dollar
Frankrike: 10 miljoner dollar
Japan: 7 miljoner dollar
Sweden: 7 miljoner dollar
Holland: 7 miljoner dollar
Singapore: 6 miljoner dollar

Vad kan vi lära av detta? En sak är att internet kan ge möjlighet att samla in finansiering av projekt som på annat sätt inte kunnat få medel.
Fler konstnärer, artister, innovatörer, entreprenörer och hugade spekulanter finns det utrymme för. Kickstarter tuffar nu på och om några år kanske vi får se två miljarder strecket krossas. Då gärna med fler projekt från Umeå och Sverige.

Men det finns också mer att lära och jag har tidigare på InfoTech Umeå skrivit om hur Kung Fury lyckades med sin kampanj på Kickstarter, läs gärna Så lyckades Kung Fury med finansiering på Kickstarter, där mer finns om möjligheten att ordna finansiering genom crowdfunding.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.