Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Jenny möter robotar

SOU_JennyKarlssonMycket roligt att se att Jenny Karlsson från Linneaskolan i Umeå får vara med på omslaget till Digitaliseringenskommissionens betänkande En digital agenda i människans tjänst som lämnades till it-minister Anna-Karin Hatt idag, (SOU 2014:13).

Jenny Karlsson är en av deltagarna i Lilla kommissionen som it-ministern har knutit till sig för att kunna rådfråga unga om deras syn på digitalisering och framtid. Sammanlagt är det åtta ungdomar som ingår i gruppen och Jenny har tillsammans med sin klass på Linneaskolan bland annat tittat närmare på hur robotar kan förändra vår framtid. Själv var jag med när Jenny och hennes klasskompis Tova Backman träffade forskaren Helena Lindgren, datavetenskap vid Umeå universitet. Helena driver ett forskningsprojekt där två människoliknande robotar ingår, något som Jenny och Tova gärna ville veta mer om.

Bilden på omslaget till betänkandet är från ett möte på KTH i Stockholm där Jenny också varit för att titta på liknande robotar. Det är glädjande att it-ministern på detta sätt vill dra in unga röster i utredningsarbetet. Jennys och hennes klasskamraters röster är viktiga i arbetet.

SOU-utredningen som idag presenteras konstaterar att enligt alla stora internationella rankningar ligger Sveriges digitalisering i absolut världsklass. Ändå finns det, både när man tittar på enskilda sakfrågor och på de satsningar som pågår i dag, skäl till viss oro. Andra länder satsar stort och Sverige hänger inte med i alla delar.

Ett område som ser lite sämre ut för Sverige är skolan, där vi visserligen ligger i EU-topp på tekniktillgång, men bara är medelbra på att använda tekniken. Därför fokuserar delbetänkandet på just it i skolan, med en grundlig genomgång av fakta och ett antal konkreta lösningsförslag.

Digitaliseringskommissionen föreslår bland annat skärpta digitala kunskapskrav i läroplanerna, ett digitalt kunskapslyft för både lärare och rektorer, digitala inslag i de nationella proven, bättre uppföljning av it-utvecklingen i skolan, nätbaserade kurser i gymnasieskolan, innovationsprojekt för nyskapande digitala läromedel och undervisningsformer, samt större digitala inslag i lärarutbildningen.

Ladda ned delbetänkandet En digital agenda i människans tjänst

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.