Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Endast 9 av 100 apputvecklare är kvinnor

Det råder skriande brist på kvinnor inom it-branschen i Europa. EU-kommissionen uppmärksamma detta i en nyligen startad kampanj och har nyligen publicerat hårda fakta om snedfördelningen, sett ur ett europeiskt perspektiv.

Endast 9 av 100 europeiska apputvecklare är kvinnor.
Endast 19 procent av cheferna i it-företag är kvinnor.
Endast 19 procent av it-entreprenörerna är kvinnor.
Mindre än 30 procent av de anställda i it-företag är kvinnor.

Denna snedfördelning hindrar Europa från att utvecklas på ett positivt sätt, menar EU-kommissionen. Som ett led i arbetet med att få fler kvinnor till it-branschen lanseras därför kampanjen Every Girl Digital. EU-kommissionen uppmanar kvinnor (och män!) att göra en video och dela med sig av sin egen digitala framgångshistoria för att inspirera flickor och kvinnor till att satsa på sådana yrken. Syftet är att ta fram förebilder för att uppmuntra flickor och unga kvinnor till studier och karriärer inom it.

En av de första ut på plan är Sofia Svanteson @sofiasvanteson från Sverige som råder unga kvinnor som funderar på en it-karriär att ha en öppen syn på vad tekniken kan användas till. Hon anser att tekniska framsteg inte är ett självändamål utan att tekniken måste vara användarvänlig och meningsfull, för då kan den förändra människors liv till det bättre.

För de som var med på Creative Summit i Skellefteå i juni 2013 är Sofia Svanteson ett känt ansikte, hon var där en av huvudtalarna.

Läs mer om kampanjen Every Girl Digital.

Se filmen nedanför där Sofia Svanteson berättar om sin resa.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.