Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

LivePoll visar vad folk tycker

Twitter har blivit stort för att fånga in vad deltagare på konferenser tycker om det som händer på scenen och i workshops. Nu kommer nästa tekniklösning i form av LivePoll för att kunna ge deltagare på plats att en möjlighet att uttrycka ge sin mening om olika frågor.

LivePoll är en liveomröstning som utvecklats av Dohi Sweden från Umeå. Jag känner igen grundtanken från de mentometer-knappar som ibland används för att fånga åsikter. Men här är funktionen klädd i en mer utvecklad digital form som blir snabbare och enklare att använda för alla. När alla har en en smart telefon i sin hand eller en surfplatta så blir det mycket enklare att starta omröstningar än om arrangörerna måste dela ut mentometer-knappar till alla.

Det är egentligen självklart att konferensdeltagare ska bjudas in för att direkt på plats få tycka till om vad som händer på scenen, ställa frågor till föreläsarna och komma med egna reflektioner. Det är också vad som händer där jag just nu sitter jag på Webbdagarna i Stockholm med 1 500 deltagare från hela landet som samlats för att lyssna till till entreprenörer och företagare som gjort avtryck inom digitala affärer runt om i världen. Den globala utblicken är tema för detta år och inspirationen ska få deltagarna att våga satsa också utanför Sveriges gränser.

Twitterflödet är stort. Deltagarna är vana vid att använda sociala medier och hashtaggen #webbdagarna används flitigt. Bitvis är det svårt att hinna med i flödet när kommentarerna trillar in om vad som sägs på scenen.

Reflektionerna på Twitter är något som arrangörerna gärna följer upp. Så är det på många konferenser och här på Webbdagarna finns till och med en hel panel på ett upphöjt bord som likt sidekicks följer vad som twittras. När varje föreläsare kliver av scenen får de en kort stund för att fiska upp några av twitter-inläggen där frågor ställs till den som nyss pratat. Det är ett bra sätt att fånga upp några tankar från publiken och ger lite extra dynamik åt det som sker.

webbdagarna2014_01

Deltagarna på Webbdagarna twittrar om allt som händer på scenen. I framtiden kan de också få LivePoll för att uttrycka sina åsikter.

Att fånga upp åsikter är något som vi kommer att få se mer av i framtiden. Interaktivitet är en grundsten som inte längre går att bortse från.

Det är här som LivePoll kommer in och under kommande helg kommer 400 journalister på konferensen Gräv 2014 att få testa denna ny form av interaktivitet, läs mer på InfoTech Umeå om detta.

LivePoll är en liveomröstning utvecklad av Dohi Sweden från Umeå. Tjänsten har tidigare använts flitigt av Aftonbladet, främst under Melodifestivalen där hela svenska folket i realtid fått rösta på bidragen.

Nu lyfts LivePoll in i en konferens och tanken är att journalisterna på plats kontinuerligt ska kunna ska få svara på frågor under konferensens två dagar. Om vilka reportage som varit bäst under året, om brännande frågor som tas upp under föreläsningarna, om opinioner i olika debatter och hur de upplever konferensen generellt.

LivePoll har fungerat alldeles utmärkt som en temperaturmätare på Aftonbladets sajt över tv-tittarnas åsikter om Melodifestivalen. Nu kommer vi säkert att få se den här tekniken bli mycket mer vanlig också på större konferenser.

Kanske på Webbdagarna nästa år? Det skulle lyfta konferensen ännu ett snäpp.

I förlängningen kan vi till och med tänka oss att stora gallerior, köpcentra och affärskedjor tar till tekniken och låter kunder som strömmar förbi tycka till om varor och miljöer genom en snabb LivePoll i mobilen. När tekniken blir allt enklare att använda kommer vi att få se långt fler användningsområden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.