Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Facebook blir utbildningsföretag

Smarta telefoner gör sitt intåg i stora delar av Afrika och öppnar upp för nya möjligheter till utbildning.

När Webbdagarna genomfördes i Stockholm i förra veckan berättade Kunle Oguneye från Konga.com, Nigerias svar på Amazon, om det enorma genomslag som mobiltelefoner haft i Nigeria och andra afrikanska länder under de senaste åren. Inte minst talade han om de nya möjligheter till digitala affärer som den nya mobila tekniken ger.

Men inte bara det. Också inom utbildning kan nya mobiltelefoner i Afrika innebära en revolution. Detta är vad edX, en online-plattform för utbildning grundad av Massachusetts Institute of Technology och Harvard University, hoppas på. Tillsammans med Facebook, Airtel, Nokia och Rwandas regering tänker man genomföra en omvälvande utbildningsinsats i Rwanda.

Det gemensamma utbildningsprojektet syftar till att erbjuda gratis, högkvalitativ, lokalt baserad utbildning som går att följa i mobiltelefoner. edX kommer också att tillsammans med Facebook utveckla en mobil app, integrerad med Facebooks funktioner. Dessutom kommer edX att tillsammans med den rwandiska regeringen anpassa kursmaterialet så att det passar för studenter i Rwanda.

edX meddelar att nästan hälften av deras två miljoner studenter kommer från utvecklingsländer och 10 procent av dem från Afrika.

Kanske kommer spridningen av mobiltelefoner i utvecklingsländer att på detta sätt innebära en utbildningsrevolution. I vart fall måste det för Rwandas regering vara en mycket lockande väg att ta för att ge landets invånare tillgång till utbildning.

För Facebook innebär det ett steg mot att bli något mer än enbart en social plattform för kontakt mellan vänner och bekanta. Genom att bli en utbildningspartner på global nivå kan Facebook hitta en ny väg mot att växa sig ännu starkare.

Att Facebook därmed blir ett nav för utbildning reser dock ett antal frågetecken för den som vill se utbildning som fri från kommersialisering. Här hemma i Sverige förs till och från debatt om lämpligheten av läromedel som sponsras av företag. Det är dock inget mot vad som nu sker när Facebook är med och tar över inte bara enstaka läromedel utan faktiskt ett helt utbildningssystem.

Innebär detta att vi kommer att få se Facebook hitta nya vägar för sin verksamhet? Och skulle vi kunna få se Facebook kliva in också i Sverige som utbildningsanordnare?

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.