Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Ett uppkopplat liv

maslow2Med gnetig spretande handstil har någon under Maslows berömda behovstrappa skrivit WIFI (trådlösa nätverk). En liknande bild finns också där det står INTERNET.

Maslows behovstrappa säger en hel del om byggstenarna för ett mänskligt liv. Högst upp i trappan konstaterar den vikten av att du får möjlighet att självförverkliga dig. Under det att du behöver få uppskattning. Att du dessutom kärlek och gemenskap. Att du behöver trygghet. Och underst grundstenen mat, kläder och någonstans att bo.

Men nu har någon ritat in ytterligare en grundsten, som bär alla de övriga – ett rejält internet, helst trådlöst, WIFI.

maslow2_1

Visst kan vi bli upprörda över illustrationens lovsång till internet och trådlösa nätverk och visst skulle klotterskriften med orden INTERNET och WIFI under behovstrappan kunna ses som den yttersta signalen på ett vådligt datorberoende. Men det är en skämtteckning och naturligtvis är mat viktigare än en fungerande uppkoppling.

Men med det sagt, och när vi skrattat färdigt åt teckningen, kan vi konstatera att den är mycket sann i dess rättframma beskrivning av hur nödvändigt internet blivit för vårt arbetsliv, för utbildning, ekonomi, hälsa, fritid och privatliv.

Vi behöver kläder, säger det första av Maslows behovssteg. Men idag är kläder och textilier allt mer beroende av it och smarta textilier har sedan några år blivit ett begrepp. Det kan innebära att tyget i din blus eller skjorta kan ändra färg beroende på omgivningen. Eller att det i textilfibrerna ligger inbäddat sensorer som känner av din puls och din medicinska status. Kanske är klädesplagget till och med uppkopplat mot din hälsovårdscentral för att vårdpersonalen lättare ska kunna följa hur du mår.

Maten du äter är också i allra högsta grad beroende av it. Bageriet som bakat brödet du äter styrs av intelligenta processlinjer som känner av mjölmängd, degvätska, temperatur, gräddningstid och säljaren som ute i butiken presenterar brödet för kunder beställer nya leveranser online med handhållen uppkopplad terminal.

Det nya boendet du söker efter är också det beroende av nätet. Mäklarfirmornas annonser på internet är något av det mest besökta och här gäller inte bara enkla radannonser, utan numera efterfrågas även bilder i 360 grader för att ge en perfekt vy över lägenheten eller villan.

Du behöver trygghet, slår Maslow fast. Också tryggheten blir idag uppkopplad. Det kan vara fritidshuset som du övervakar med fjärrstyrning för att hålla koll på inomhustemperaturen. Eller övervakningskameror som du installerar som inbrottslarm. Eller så kan det vara en så enkel sak som att prata i mobilen när du är på väg hem i kvällsmörkret, för att avskräcka angripare och snabbt kunna slå larm om du blir överfallen.

För övrigt är hela samhällstryggheten i Sverige beroende av fungerande it-system med uppkopplad polis, brandkår och tull. Och när det inte fungerar, som för polisen nyligen, blir det ett riktigt hallå.

Kärlek och gemenskap liksom uppskattning är de översta stegen i Maslows trappa. Också här har internet blivit en viktig del med dejtingsidor för att hitta en ny partner. Med släktforskning för att hitta gemenskap bakåt i tiden och med din släkt som lever idag. Med återkoppling från skolan till elever och föräldrar för att ge uppskattning kring hur det går på lektionerna.

Och självförverkligande? Ja, även här när exempelvis det uppkopplade universitetet ger distansundervisning åt de som inte kan vara på plats fysiskt.

Listan över hur Maslows behovstrappa idag bygger på ett fungerande internet kan göras mycket längre. Men låt oss stoppa här med dessa exempel. Och konstatera att vi idag har ett samhälle där vi fått en ny grundsten som bygger på att uppkopplingen mot internet måste fungera.

Den stora utmaningen i detta är nu att bygga på de goda möjligheterna som detta ger. För det finns baksidor, det ser vi alltför väl med drönare i krigsföring, med spridning av virus som infiltrerar affärssystem, med hat och trakasserier, med sexuellt utnyttjande där internet är en kommunikationskanal.

Men lösningen är inte att backa. Inte att förbjuda. Utan att låta den nya grundstenen i Maslows behovstrappa bli ett verktyg för goda relationer, för god hälsa, för smarta energieffektiva städer och för det goda livet.

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.