Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

TV4:s nedläggning ett bakslag för it-branschen

Nedläggningen av TV4:s lokala nyhetsredaktioner är mycket olycklig för den växande it-branschen i Västerbotten. Med färre journalister som bevakar och granskar it-företagens förutsättningar minskar möjligheterna för allmänheten att få insikt i hur vårt samhälle förändras av digitalisering och internets möjligheter.

Den förändring som digitaliseringen innebär för vardagsliv, arbete, skola och vård är genomgripande. Med telemedicin skapas helt nya möjligheter, inte minst för de som bor i glesbygden. Skogsnäringen har på drygt 50 år gått från ett ofta tungt manuellt arbete till en högeffektiv teknologiska industri. Gruvorna blir allt mer digitala med trådlösa nätverk och i skolorna söker pedagoger och elever efter nya metoder att förstå omvärlden med hjälp av datorer.

Det här är en utveckling som stöper om Västerbotten idag och vi har bara sett början. Under de kommande åren kommer nya tekniska innovationer att utmana näringsliv och privatliv. Ett exempel är de möjligheter till att skriva ut produkter i 3D-skrivare. Det är en teknik som kan innebära en revolution för livet i Västerbotten, inte minst vad gäller företagens verksamhet men också för konsumenter.

Det här är en utveckling som måste bevakas och granskas av journalister. De förändrade förutsättningarna för att leva i Västerbotten behöver journalistens vakande öga.

Därför är det olyckligt att allt fler medier drar tillbaka sin bevakning av norra Sverige. De stora dagstidningarna har redan tagit bort sina redaktioner, TT gjorde likadant för en tid sedan och nu i år kliver TV4 av norra Sverige genom att stänga sina lokalredaktioner.

För it-branschen och Västerbotten är detta ett bakslag.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.