Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

Var ska 3D-skrivaren stå?

Blomkål, ärtor, kyckling, fläsk, potatis och pasta är de sex smaker som ska finnas i de maträtter som 3D-skrivaren från tyska Biozoon kan laga till, berättar tidningen Ny teknik. Allt fler artiklar och rapporter talar idag om den nya revolutionen kring 3D-skrivare, som nu alltså nått även till köksregionerna. 3D-skrivare som kan skriva ut maträtter knackar på dörren.

Det här väcker naturligtvis mängder av frågor, allt från vilka nya affärsmodeller som tekniken tvingar fram till hur tillverkningsindustrin måste ställa om, eller hur utbildning av ingenjörer behöver förändras, eller hur handel mellan länder tar nya vägar när produktionen av prylar kanske flyttar från lågkostnadsländer till exempelvis Skandinavien.

Men många mer jordnära och vardagliga frågor väcks också kring den nya tekniken och 3D-skrivarna. En är: Var ska de stå? Om nu 3D-skrivare skulle slå igenom i folkhemmet mer än vad de gamla bakmaskinerna gjorde för ett tiotal år sedan så behöver vi se över hur våra kök är utrustade och byggda.

I många kök är de redan fullt med prylar. Kaffebryggare. Brödrost. Kolsyremaskin för vatten. Vattenkokare. Mikrovågsugn. Stället för vinboxen. Kanske en juicepress. En extra skärbräda. Att få rum med ytterligare en maskin blir vanskligt i många hem och köksdesigners får här en uppgift att bita i. Blir lösningen lika galant som med mikron? Den har ju lyckats få en naturlig plats i de flesta kök, ofta inbyggd i ett skåp. Men 3D-skrivaren, som den ser ut idag, kräver ofta ett något större utrymme än en mikro.

Frågan om var den nya 3D-skrivaren till köket ska stå fångar i all sin enkelhet in den omvandling som den nya tekniken ställer oss inför. Här kommer en teknik som är på väg att ställa mycket på ända. Till och med på köksbänksnivå.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.