Hanssons spaning

IT, digitalt liv och nya medier

E-sport vill locka till it-utbildningar

Nu slår Malmö ett slag för e-sport. Ett bra initiativ för att lyfta fram nya möjligheter att tävla i dataspel. Det är föreningen Malmö e-sport som lanserar ett initiativ för att lyfta och organisera e-sporten i Malmö, ett initiativ som kommer att omfatta spelare, lag och event. Malmö e-sport kommer även att arbeta för att höja e-sportens legitimitet hos föräldrar, politiker, tjänstemän och i media. E-sporttävlingar kommer att visas med start 22 juni.

“Vi vill vara den naturliga startpunkten för ungdomar som vill spela e-sport, oavsett om de vill påbörja en karriär eller om de vill spela för att ha roligt. Tidigare har det saknats en part för Malmö stad att ha en dialog med kring e-sporten, vi har redan påbörjat den dialogen” säger Chris Jonasson, ordförande i Malmö e-sport, i ett pressmeddelande.

I Umeå finns en motsvarande satsning där FrostByte är en serie dataspelsevenemang som började 2012 och når sin kulmen under hösten 2014. De arrangeras av den ideella föreningen UmeLAN tillsammans med UNF (Ungdomens Nykterhetsförbund). Syftet med arrangemanget är att skapa en mötesplats för alla dataspelare att träffas och ha kul tillsammans oavsett kön, ålder och bakgrund.

Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott stöder arrangemangen hösten 2013 och 2014 med 100 000 respektive 99 050 kronor och därmed blir Frostbyte en del av Europas kulturhuvudstadsår 2014 i Umeå.

I sommar äger Frostbyte rum den 4 – 7 juli på Nolia i Umeå och till hösten blir det ett större höstarrangemang.

Som sagt, initiativ som dessa är viktiga och kan även leda till att fler söker sig till universitetens it-utbildningar. Det är i vart fall ett av Frostbytes uttalade mål. Arrangemanget drivs till stora delar av studenter från datavetenskap vid Umeå universitet och de vill gärna vara med om att under arrangemanget informera om universitetets it-utbildningar.

Smart och bra på alla sätt.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.